Kriisimaissa on miljardeja euroja suomalaista eläkerahaa

Suomalaisten eläkerahaa on sijoitettu talouskriisin keskiössä oleviin maihin yhteensä miljardien edestä. Eläkeyhtiöt eivät kuitenkaan ole huolissaan kriisimaihin, kuten Kreikkaan sijoittamistaan varoista. Yhtiöt uskovat tukipaketin vakauttavan Kreikan taloustilanteen ja turvaavan yhtiöiden sijoitukset.

talous

Esimerkiksi Kuntien Eläkevakuutuksella Kevalla on Kreikassa lähes 500 miljoonan euron potti ja ltaliassa tätä suurempikin. Yhtiö uskoo sijoitusten olevan turvassa, vaikka talouskriisi maita heitteleekin.

- En ole huolissani. Euroalue pyrkii joka tapauksessa kaikin tavoin estämään tilanteen pahentumisen, sanoo Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari.

Myös eläkejätti Ilmarisella on Italiassa 500 miljoonan euron sijoitukset. Ilmarinen on sijoittanut myös Portugaliin ja Espanjaan. Vähiten kriisimaihin on varojaan pannut eläkeyhtiö Varma.

Eläkeyhtiöissä uskotaan Kreikalle kaavaillun tukipaketin ja rakenneuudistusten nostavan maan jaloilleen ja sijoitusten tuottavan. Toisaalta yhtiöiden mukaan sijoitukset eivät olisi edes olisi se suurin huoli, jos korttitalo sortuisi.

- En ole huolissani siitä, ettemme saisi rahoja täysimääräisinä takaisin. Mutta siitä olen huolissani, että pitkittyessään tämä kriisi leventää luottoriskimarginaaleja myös muissa joukkovelkakirjalainoissa, Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio kommentoi tilannetta.

Lähteet: YLE Uutiset / Tero Valtanen