Hyppää sisältöön

Keskiajan Lähi-idässä kirjoitettiin rohkeaa eroottista kirjallisuutta

Keskiajan islamilainen maailma oli avarakatseisempi kuin helposti ajatellaan. Ajan arabialaisessa ja persialaisessa kirjallisuudessa käsiteltiin muun muassa homoseksuaalisuutta ja vapaita sukupuolisuhteita.

Islamilainen keskiaika hyväksyi monet sellaiset asiat, joita meillä on suvaittu vasta 1900-luvulla, kertoo keskiajan eroottisia manuaaleja tutkinut professori Jaakko Hämeen-Anttila.

- Esimerkiksi Suomessa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on vapautunut vasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Voin hyvin kuvitella, että vielä 1950-luvulla olisi voinut joutua oikeuteen keskiaikaisen tekstin käännöksestä.

1800-luvulla keskiajan tekstejä pidettiin moraalittomina

Nykypäivän Espanjasta Afganistaniin ulottuvalla alueella julkaistiin 800-luvulta 1500-luvulle monenlaista eroottista kirjallisuutta. Arabialaisessa ja persialaisessa maailmassa eroottisilla teksteillä oli kysyntää.

Kun tutkijat myöhemmin löysivät tekstit, niiden kääntäminen ja julkaiseminen katsottiin rikolliseksi, sanoo Hämeen-Anttila.

- 1800-luvun viktoriaanisessa Englannissa ja myös Ranskassa löydettiin eroottiset manuaalit ja niitä käännettiin salaa hyvin pieninä painatteina. Englannissa kirjasen painopaikaksi laitettiin Benares tai jokin muu etäinen paikka, vaikka todellisuudessa se oli hyvin arkisessa Birminghamissa painettu.

Hämeen-Anttila kertoo, että vielä 1800-luvulla jouduttiin pelkäämään oikeudenkäyntejä, ja niitä olikin välillä käännöksien painattajia vastaan. Arabialaisen erotiikan kulttuurihistoriaan paneutunut Hämeen-Anttila toteaa, että vasta nyt löytyy tarpeeksi avarakatseisuutta aiheeseen paneutumiseen.

Musliminaiset saattoivat olla humalassa ja hunnutta

Professori Hämeen-Anttilalle eroottisissa teksteissä yllättävintä on ollut avoimuus.

- Kuvauksissa kerrotaan esimerkiksi vapaista sukupuolisuhteista. Prostituutio on ollut katukuvassa paljon näkyvämpää kuin olin kuvitellut. Teoksissa tehdään myös selväksi, ettei keskiajan nainen aina hunnuttautunut.

Vanhoista teksteistä käy ilmi, että esimerkiksi juopuneet naiset kävelevät yksin kadulla.

- Jotkut prostituoidut nappasivat itselleen asiakkaita teeskentelemällä yläluokkaista juopunutta naista. Oikeastaan kiinnostavaa siinä on se, että ajatus yläluokkaisesta yksinään kadulla kävelevästä juopuneesta naisesta ei ollut 1300-luvun Pohjois-Afrikassa mahdoton, sanoo Hämeen-Anttila.

.
.