Myös Sukaria epäillään lahjusrikoksesta

Poliisin vaalirahatutkinta on laajentunut. Poliisi epäilee vaalirahoittajaa, liikemies Toivo Sukaria lahjuksen antamisesta Ilkka Kanervalle. Rikostutkinnan vuoksi Sukari perui yllättäen ehdokkuutensa tulevissa edustakuntavaaleissa.

Kotimaa
Liikemies Toivo Sukari esittelemässä kuvaa Ideaparkistaan
YLE

Liikemies Toivo Sukari tunnetaan muun muassa Maskun-kalustetalosta ja Ideapark-kauppakeskuksista. Sukari oli myös jakamassa vaalitukea viime eduskuntavaaleissa Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen kautta. Yksi tuen saajista oli Ilkka Kanerva. Sukari osallistui myös Kanervan syntymäpäiväjuhlien kustantamiseen noin 10 000 eurolla.

YLE Uutisten tietojen mukaan poliisi epäilee nyt Toivo Sukaria lahjuksen antamisesta Ilkka Kanervalle. Poliisitutkinnan kohteena ovat olleet Sukarin antama vaalituki ja syntymäpäiväsponsorointi Kanervalle.

Poliisia kiinnostaa, onko liikemies Toivo Sukari yrittänyt vaikuttaa kaavapäätöksiin Varsinais-Suomessa. Sukari hakee parhaillaan kaavamuutoksia liiketontteihin esimerkiksi Paimiossa ja Naantalissa. Ilkka Kanerva on kaava-asioita hoitavan Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja. Sukari kiistää jyrkästi rikosepäilyt.

- Tuo on niin kaukaa haettu, että olisi jotakin lahjontaa ollut. Semmosta päivää ei tule, että voitaisi katsoa, että siinä olisi jotain perää. Ei mitään, Sukari sanoi puhelimitse YLE Uutisille.

Ilkka Kanervaa poliisi epäilee lahjuksen ottamisesta. Sukarin lisäksi lahjuksen antamisesta Kanervalle epäillään myös Nova-liikemiehiä Tapani Yli-Saunamäkeä ja Arto Merisaloa.

Poliisilla on useita tutkintoja meneillään vaalirahoihin liittyen. Osa jutuista on jo päätynyt syyttäjälle. Vaalirahan jakajista tähän mennessä epäiltyinä ovat olleet Nova-liikemiehet.

Toivo Sukarin myötä rikosepäilyt ulottuvat nyt Nova-liikemiesten lisäksi muihinkin vaalirahoittajiin. Jos Kanervan lahjusjuttu päätyy syyttäjälle, syyteharkinnan aloittaminen venynee ensi syksyyn saakka.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen