Nurmeksen vesivoimalaitos remonttiin

Pohjois-Karjalan Sähkö aloittaa Kuokkastenkosken vesivoimalan peruskorjaustyöt. Nurmeksessa sijaitsevan voimalaitoksen kunnostus käynnistyy kesäkuun alussa.

vesivoima
Voimalaitos ja huoltoautoja.
Pohjois-Karjalan Sähkö oy

Puolivuotta kestävän projektin tavoite on parantaa voimalaitoksen käytettävyyttä, mutta remonttiin on Pohjois-Karjalan Sähkön voimalaitospäällikkö Pentti Mäkeläisen mukaan muitakin syitä.

- Lähinnä haetaan parempaa käytettävyyttä. Sen lisäksi muutetaan koneistoa, jotta saataisiin parannettua laitoksen hyötysuhdetta.

- Joskus voimalat vain tulevat siihen ikään, että on järkevämpää uusia koneisto kokonaan, kuin lähteä parsimaan vanhaa koneistoa, Mäkeläinen toteaa.

Kylmä talvi on kasvattanut sähkönkulutuksen ennätyslukemiin ja nostanut samalla pörssisähkön hinnat pilviin. Vesivoimalaitoksilla on tällä hetkellä erittäin suuri merkitys sähköyhtiöille. Kuokkastenkosken vesivoimalan lisäksi Pohjois-Karjalan sähkö tulee kunnostamaan muitakin vesivoimalaitoksiaan tulevaisuudessa. Pentti Mäkeläisen mukaan seuraavana on vuorossa Ruskeakosken voimala Jänisjoella.

Toinenkin energiantuottaja, Kemijoki Oy on laittamassa omia voimaloitaan remonttiin. Peruskorjaustöitä tehdään ainakin Lieksankosken ja Pankakosken vesivoimaloille.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala