1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-ruokatuen jakamiseen kaivataan jatkajaa Pornaisissa

Parin viime vuoden ajan ruokavarastoa on pitänyt kotonaan Marena Haapiainen. Ensi vuoden alusta toiminnan jatkosta ei ole varmuutta.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Kuivamuonaa varastossa.
Haapiaisen varastosta löytyy kuivamuonaa laidasta laitaan. Tänä keväänä jaossa on muun muassa näkkileipää, makaronia, jauhoja ja puurohiutaleita.YLE/Reetta Arvila

Seurakunta jakoi Pornaisissa EU-ruokatukea kymmenen vuoden ajan. Muutama vuosi sitten toiminta oli loppumassa, kun jatkajaa ja sopivia tiloja ruoan jakoon ei meinannut löytyä. Onneksi puikkoihin astui Mannerheimin lastensuojeluliiton Pornaisten paikallisyhdistyksen nimissä Marena Haapiainen. Hänen talonsa alakerrasta on sittemmin toimitettu ruokapaketteja eteenpäin vähävaraisille lapsiperheille ja nuorille aikuisille.

Moni ei välttämättä hoitaisi kotoa käsin tilaa ja aikaa vievää vapaaehtoistyötä. Haapiainen kuitenkin tarttui toimeen epäilyksittä.

- Liityin vuoden 2008 alussa MLL:n Pornaisten hallitukseen ja jatkaja ruokapakettien jakajalle oli tuolloin hakusessa. Ajattelin, että voin hoitaa homman, koska meillä oli yksi huone käyttämättömänä.

Sittemmin keväisin ja syksyisin on aina saapunut iso satsi kuivamuonaa ja parhaimmillaan varastohuone on ollut kattoa myöten täynnä suuhunpantavaa.

Ruoka siirtyy vilkkaasti uudelle omistajalle

Haapiaisen mukaan ruokapaketit ovat tehneet hyvin kauppansa. Aiempina vuosina 1700 kilon ruokaerä on jaettu eteenpäin kuukaudessa. Tänä keväänä ruokaa tuli jopa 3200 kiloa, josta kolmen viikon sisään on mennyt jo kolmasosa.

- Kuivamuonaa on hakenut jo 30-40 perhettä. Heti ensimmäisenä jakopäivänä kävi 25 ihmistä, Haapiainen laskeskelee.

Kun Haapiainen otti ruokapakettien jakamisen kotiinsa, moni epäili toiminnan epäonnistuvan.

- Moni sanoi silloin, että ei kukaan tule kenenkään kodista näitä hakemaan, koska se olisi muka liian noloa. On vanhentunut käsitys ajatella, että avun hakemisessa olisi jotain noloa.

Ruokaa on edelleen runsain mitoin jäljellä tämän kevään satsista ja ruokapaketteja voi noutaa maanantaisin. Ruokapaketin saajalle ei ole mitään kriteerejä. Riittää, kun ilmaantuu paikalle.

Haapiaisen alakertaan sijoitetaan vielä yksi satsi ruokaa ensi syksynä. Siitä eteenpäin toiminnan jatko on auki. Haapiainen toivoo, että kunnan puolesta löytyisivät sopivat tilat ruoan jakeluun.

Lähteet: YLE / Reetta Arvila

Lue seuraavaksi