Kännykän katoamiseen kannattaa varautua

Varastetun tai kadonneen kännykän mukana häviää puhelinnumeroiden lisäksi myös paljon muuta tietoa. Tietoturva-asiantuntija neuvoo suojaamaan henkilökohtaiset valokuvat, tekstiviestit, kalenterimerkinnät ja esimerkiksi firman tärkeät tiedot etukäteen.

puhelimet
Kännykällä kirjoitetaan tekstiviestiä.
YLE / Harri Vähäkangas

F-Securen tietoturva-asiantuntija Juha-Matti Heljästeen mukaan puhelimen sisältämät tiedot pidetään parhaiten tallessa, kun niistä otetaan säännöllisin väliajoin varmuuskopiot.

- Tätä mahdollisuutta ei vaan vielä tunneta tarpeeksi. Isot kännykkävalmistajat yrittävät kyllä viedä tietoa eteenpäin, mutta kyllä tietoisuus toistaiseksi huonoa on.

Kadonnut puhelin on paitsi inhimillisen harmin myös todellisten ongelmien aiheuttaja. Puhelimen mukana vääriin käsiin saattaa joutua esimerkiksi työpaikan tärkeitä tietoja.

- Asiakkaiden yhteystietoja, hinnastoja, ja muuta myytävissä olevaa dataa, jota pitäisi suojella konnilta, Heljäste luettelee.

Älypuhelin on isompi riski

Nykypuhelimet sisältävät yhä enemmän sovelluksia ja sitä kautta myös enemmän informaatiota, joka vääriin käsiin joutuessaan saattaa aiheuttaa ongelmia.

Jokaisesta puhelimesta löytyy valmistajan suojakoodi. Perussuojauksen lisäksi markkinoilla on myös ohjelmia, joilla puhelimen voi lukita tai jopa tyhjentää sen toisesta puhelimesta lähetetyn tekstiviestin avulla.

Heljästeen mukaan firmojen pitäisi ehdottomasti pitää huolta, että työntekijöiden puhelimissa ovat varmistukset ja hallintaohjelmat kunnossa.

- Esimerkiksi varmuuskopioiden ottamisen voi automatisoida siltä varalta ettei itse muista tehdä sitä tarpeeksi usein. Varmuuskopio on tarpeen myös siltä varalta, että puhelin menee rikki.

Varotoimet on tehtävä ennalta

Ennakointi on tärkeää, koska monet varotoimet ovat myöhässä sitten, kun puhelin on hukassa.

- Tallinovia on turha lukita jos hevonen on jo päässyt karkuun. Jotain voi toki puhelimen kadottuakin tehdä. Operaattoria kannattaa pyytää sulkemaan sim-kortti, ettei nyt ainakaan lasku kasva.

Sim-kortin kuolettaminen on monille tuttu asia, mutta jopa suuryrityksissä ihmetellään edelleen esimerkiksi etälukituksen mahdollisuutta.

- Puhelinlaskua osataan suojella, mutta informaation suojaaminen on edelleen vierasta, Heljäste hämmästelee.

Tietoisuus tietoturva-asioista on kuitenkin vuosien mittaan lisääntynyt, vaikka edelleen turvallisuuskeskustelu koskee useimmiten viruksia.

Kehittyvään tietoturvallisuusteknologiaan tutustumisen lisäksi Heljäste neuvoo käyttämään järkeä nettimaailmassa.

- Roskaposteja ei pitäisi availla ja välillä kannattaa myös miettiä, mitä kaikkea haluaa jakaa kaiken kansan kesken esimerkiksi facebookissa, tietoturva-asiantuntija muistuttaa.

Lähteet: YLE Tampere / Anna Sirén