1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liveroolipelit

Saraseenit ja valkyrialaiset solmivat rauhan Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan tori ja Reska löivät keskiviikkona kävijät ällikällä. Kaupungin sydämen olivat vallanneet oudot hahmot, teatteri, larppaajat, naamiot ja värikkäät puvut, kääpiöt, kaupustelijat ja käsityöläiset. Torc Agora oli Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan opiskelijoiden kevään huipennus.

liveroolipelit
Nuoria näyttelijöitä Hämeenlinnan torilla
Toriteatterissa nähtiin näytelmä kuninkaan kuolemasta.YLE / Markku Karvonen

Torilla sikin sokin kiersivät toriasiakkaat, uteliaat ja taidokkaasti rakennetut mielikuvitushahmot. Torc Agora tapahtui kuvitteellisessa Torcin valtakunnassa. Ennen niin rauhallinen valtakunta oli vajonnut sekasortoon kuninkaan kuoltua. Kuolemasta oli monia ristiriitaisia kertomuksia. Joko saraseenit olivat tehneet petoksen ja yrittivät saada vallan, puolisoaan pettäneet kuningas ja kuningatar suistivat toisensa tuhoon tai asialla oli petollinen palvelija.

Kuitenkin valkyrialaiset, saraseenit, valesialaiset, kääpiöt ja haltiat kokoontuivat keskelle toria rauhanneuvotteluihin. Vain sopu ja yhteiselo turvaavat tärkeän kaupankäynnin.

Ohjaustoiminnan linjan Torc Agora tapahtuma oli kirjoitettua ja improvisoitua teatteria, myytäviä käsitöitä, herkkuja, työnäytöksiä ja työpajoja. Tuon maailman sisälle suunnittelijat ja larppaajat toivat roolipelejään. Mukana olivat sekä ohjaustoiminnan opettajat että oppilaat. Kuvitellun maailman käsikirjoittajina olivat Kalle Rantanen ja Juuso Byckling, jotka kiittivät miten torcilaiset ottivat kiinni ideasta.

Toritapahtumaa voi pitää sekä opintolinjan suurena kevätjuhlana että osaamisen näyttönä. Osansa saivat hämeenlinnalaiset oppilaitoksetkin, joissa torcilaiset olivat käyneet tulikokeessa, esittämässä paloja Torc Agorasta lukiolaisille. Koulutusohjelmajohtaja Paula Rantamaa säteili torilla tyytyväisyyttä ja lupasi, että jos ei samankaltaista perinnettä mutta jatkoa joka tapauksessa seuraa Hämeenlinnan keväisiin.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi