1. yle.fi
  2. Uutiset

Mielikuvitus keittiön lakkoaseeksi

Elintarvikealan lakko on tyhjentänyt kauppojen hyllyiltä valmisruokia. Raaka-aineita kuitenkin löytyy ja niistä voi itse kukin valmistaa ruokaa - halutessaan.

ruoat
Leena Korpi ja Anna Sharapova työn touhussa keittiössä.
Reseptikirjat kannattaa nyt kaivaa kaapeista ja ryhtyä tekemään hyvää kotiruokaa, opastaa lehtori Leena Korpi opiskelija Anna Sharapovaa.YLE Pohjanmaa

Monesta kaupasta ovat lihat ja valmisruoat vähissä. Nyt monet etsivät vaihtoehtoja valmisruoille. Keinoja löytyy monia. Ruokaa voi hakea ravintoloista, mutta myös valmistaa itse kotona.

Lehtori Leena Korpi Lapuan ammattikoululta kehoittaa kaikkia tekemään ruokaa itse.

- Reseptejä löytyy keittokirjoista ja netistä vaikka kuinka paljon. Kannattaa katsoa, mitä aineita on saatavilla kaupasta ja pakastimesta ja sen jälkeen voi suunnitella helppoa kotiruokaa. Perusruoan tekeminen on helppoa ja hauskaa.

Suunnitelmallisuus auttaa

Kotiruokaa tehtäessä kannattaa suunnitella ruoan teko etukäteen.

- Jos pakastimesta löytyy marjoja ja muita raaka-aineita, ne kannattaa ottaa käyttöön, kannustaa Korpi. Lisäksi kun tehdään suuria eriä kerralla, voidaan osa laittaa pakastimeen ja käyttää ne annos kerrallaan.

Leenan vinkkejä

Hyviä vinkkejä ruoanlaittoon on Leena Korven mielessä monia.

- Hernekeittoa voi tehdä isoja eriä ja kasviskeittoa voi versioida vaikka kuinka paljon. Kun keittoon lisää perunaa ja sulatejuustoa sekä heiman kermaa, saa herkullista syötävää. Tämän lisänä maistuvat ruisleivän kuutiot. Lisäksi laatikkoruoat, merimiespihvit ja jauhelihaperunalaatikot on helppo tehdä reseptien mukaan itse.

Myös teeleivän teko onnistuu monilta.

- Kuivat aineet sekoitetaan ja siihen lisätään neste, joka voi olla piimää, maitoa, mehua tai vaikkapa viiliä. Neste ja kuivat aineet sekoitetaan ja joukkoon voi laittaa vaikkapa pekonia, juustoa tai sieniä. Sitten vaan taikina leiviksi ja uuniin.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi