Elintarvikealan lakko tyhjentää kauppojen hyllyjä entisestään

Puoliltaöin alkanut elintarvikealan lakko on sulkenut useita kymmeniä ruokatehtaita eri puolilla Suomea. Lakko näkyy eniten lihatiskeillä, leipää sen sijaan pitäisi riittää. Lakon on määrä kestää kuusi päivää. Kiistan sovittelu jatkuu jälleen torstaina.

Kotimaa
Puolityhjiä hyllyjä ruokakaupassa.
YLE

SEL hylkäsi tiistaina jo kolmannen valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Elintarviketyöläisten liiton SEL:n liittovaltuusto on kutsuttu uudelleen koolle jo torstai-iltapäiväksi, joten mahdolliseen uuteen sovintoesitykseen pystytään vastaamaan jälleen silloin.

Työehtosopimuskiistasta neuvoteltiin keskiviikkona valtakunnansovittelija Esa Lonkan johdolla. Neuvotteluja jatketaan jälleen torstaina kello 13.

Liiton mukaan tiistainen sovintoesitys ei sisältänyt riittävästi parannuksia aiempiin esityksiin verrattuna. Kiistaa on edelleen etenkin työaikojen joustoista.

Työnantajapuoli kummastelee elintarviketyöläisten ratkaisua. Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen kertoo, että sovintoesitys piti sisällään sellaisia ratkaisuja työaikakysymyksiin, etteivät kyseessä olleet enää mitkään työntekijöiden työaikojen ja työehtojen heikennykset.

Työnantajapuoli korostaa erityisesti kaiken viikonlopputyön perustuvan vapaaehtoisuuteen, ja että työpäivää ja -viikkoa kausiluonteisesti pidentävistä työajoista sovitaan työpaikoilla. Tässä tuntuu olevan koko kiistan ydin: työntekijäpuolella ei luoteta tasa-arvoiseen paikalliseen neuvotteluun ja sopimiseen. SEL:n puhteenjohtaja Veli-Matti Kuntonen vahvistaa, että kyse nimenomaan tästä.

Leivästä ei tule pula, lihatuotteista enemmänkin

Alkuvaiheissaan kuusi päivää kestävä lakko tyhjentää kauppojen hyllyjä entisestään. Lakon piiriin arvioitiin alun perin kuuluvan runsaat 80 ruokatehdasta ja noin 12 000 työntekijää. Meijeriala näyttää kuitenkin välttyvän lakolta, sillä alan suuret toimijat ovat päässeet työntekijäpuolen kanssa sopuun työrauhasta.

Elintarviketeollisuusliiton mukaan yritykset pyrkivät jatkamaan tuotantoaan lakon ajan erityisjärjestelyin.

S-ryhmän mukaan esimerkiksi leipää saa kaupoista lakon aikanakin. Toimitusjohtaja Jorma Vehviläinen S-ryhmän hankinta- ja logistiikkayhtiö Inex Partnersilta kertoo, että leipomot ovat ainakin lakon alkuvaiheessa luvanneet toimittaa rajattua valikoimaa.

Suurin pula tulee olemaan lihatuotteista. Sen sijaan esimerkiksi kasvisten ja hedelmien saatavuuteen lakko ei vaikuta.

Lähteet: YLE Uutiset