1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyville vaihtoautoille riittää kysyntää

Autokaupoissa on pula hyvälaatuisista vaihtoautoista. Viime keväänä käytettyjen autojen hinnat romahtivat taantuman vuoksi, ja kysyntä siirtyi uusista käytettyihin. Käytetyt autot menevät nopeasti kaupaksi, mutta varastot ovat pienemmät vuosiin.

Kotimaan uutiset
Autoja autokaupassa
YLE / Marja-Liisa Kämppi

Viime vuonna uusien autojen kauppa pysähtyi kuin seinään, eikä vaihdokkeja enää tullut autokauppoihin. Kysyntä siirtyi käytettyihin autoihin, joiden hinnat olivat romahtaneet. Vaihtoautojen varastot hupenivat.

- Käytettyjen autojen hinnat romahtivat alaspäin ja ilmeisesti ne saavuttivat sellaisen tason, että kauppa kävi liiankin hyvin ja nyt hintataso on lievässä nousussa, pääanalyytikko Markku Halonen autoalan informaatiota tuottavasta Grey Hen Oy:stä kertoo tilanteesta.

Nyt kysyntä on kasvussa samaan aikaan kun käytettyjen rivit autoliikkeissä ovat harvemmat kuin vuosiin. Vaihtoautovaraston arvo on kolmanneksen pienempi kuin vuosi sitten ja autoja on viidennes vähemmän. Merkkiliikkeetkin joutuvat laajentamaan tarjontaansa.

- Merkkiliikkeidenkin on ollut pakko laajentua vanhempien autojen suuntaan. Myydään merkkiliikkeistäkin yhä vanhempia ja enemmän ajettuja autoja ja se näkyy varastossa olevien autojen keski-iässä, Halonen sanoo.

Grey Hen Oy:n mukaan käytettyjä autoja tuodaan tällä hetkellä ulkomailta Suomeen tuplasti sen verran kuin vuosi sitten.

Myös uusille riittää ostajia

Kaupoissa on kova kysyntä uudehkoille ja hyväkuntoisille menopeleille, kertoo Olarin Vehon vaihtoautopäällikkö Jari Gröhn.

- Vähän ajetuista ja nuorista autoista saa hyvän hinnan ja niistä on pulaa. Oikein vanhaa ja paljon ajettua on markkinoilla kyllä paljon.

Autoalan keskusliitossa ollaan toiveikkaita. Taantuman varjo näyttää pikku hiljaa väistyvän autokaupan yltä.

- Myös uusien kauppa on lähtenyt parempaan suuntaan. Meillä on nyt noin seitsemän prosentin kasvu, mikä kuvaa mielestäni sitä, että kuluttajat ovat uskaltaneet kauppojen tekemiseen, Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kommentoi.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuukka Lukinmaa

Lue seuraavaksi