Voitonpäivä vyöryy Moskovaan

65 vuoden takaisilta tapahtumilta ei voi välttyä Venäjällä. Neuvostojoukkojen voitosta natsi-Saksaa vastaan tulee kuluneeksi tänä vuonna 65 vuotta, minkä takia eri puolilla maata juhlitaan näyttävästi voitonpäivää.

Ulkomaat
Marssivia sotilaita voitonpäivän paraatin harjoituksissa
RTR

Moskovassa katuja ja kauppojen ikkunoita koristavat julisteet, joissa muistutetaan voitonpäivästä. Monet ihmiset käyttävät myös oranssi-mustaraitaisia nauhoja. Värit oranssi ja musta kuvaavat tulta ja savua; ne ovat yhden Venäjän arvostetuimman sotilaallisen kunniamerkin, Pyhän Yrjön mitalin värit. Nauhoja on solmittu lasten hiuksiin, käsilaukkuihin ja jopa autojen antenneihin.

Voitonpäivää juhlistaa Moskovan sotilasparaati, joka on tänä vuonna laajin sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Runsaan 10 000 venäläissotilaan lisäksi Moskovan Punaisella torilla marssivat myös toisen maailmansodan liittolaismaiden sotilaat. Tuhannen ulkomaalaisen sotilaan joukossa on yhdysvaltalaisia, brittejä, puolalaisia ja ranskalaisia. Ensi sunnuntaina luvassa onkin historiallinen hetki, kun ydinaseistustaan esittelevän Venäjän sotilasparaatiin osallistuu sotilasliitto Naton jäsenmaita.

Sotilasparaateja järjestetään 60 kaupungissa eri puolilla Venäjää. Paraateihin osallistuu yhteensä 100 000 sotilasta.

Ruuhkaista Moskovaa voitonpäivän sotilasparaatin harjoitukset ovat koetelleet jo viikkoja. Useita keskustan tärkeitä katuja on suljettu harjoituksien ajaksi, mikä on entisestään vaikeuttanut autolla liikkumista kaupungissa. Panssariajoneuvojen kolistelu pitkin Moskovan katuja on myös aidosti muistuttanut asukkaita siitä, miltä sodan äänet kuuluvat.

Voitonpäivä on Venäjän tärkeimpiä juhlapäiviä. Silloin monet muistavat taisteluissa kaatuneita ja elossa olevia veteraaneja kunnioitetaan. Jo juhlapäivän alla veteraanijärjestöjen edustajat ovat vierailleet päiväkodeissa ja kouluissa, missä vieraille on järjestetty juhlaesityksiä.

Äskettäin julkaistun mielipidemittauksen mukaan enemmistö venäläisistä uskoo, että Neuvostoliitto olisi voittanut toisen maailmansodan ilman länsiliittouman apua. Sodan aikana vihollinen yhdisti kansan ja sama on myös juhlavuoden mahtipontisten juhlallisuuksien tavoite. Venäjän puolustusministeriön mukaan toisessa maailmansodassa kuoli melkein 27 miljoonaa neuvostokansalaista. Ei olekaan mikään ihme, että Venäjällä koetaan, ettei yksikään perhe säästynyt sodan kärsimyksiltä.

Kun Venäjän hävittäjät muodostavat luvun 65 Punaisen torin ylle, paraati huipentuu ja viimeisen silauksen juhlallisuuksille antavat lentokoneiden suihkuttamat Venäjän lipun värit. Venäjällä on myös varauduttu kemikaalein puhdistamaan Moskovan taivas, koska mikään ei saa pilata tärkeää juhlapäivää.

Lähteet: YLE Uutiset / Liisa Lehmus, Moskova