1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Österbottens Tidningin ja Aamulehden toimittajat palkittiin

Sanomalehtien liitto on palkinnut Österbottens Tidningin toimittajan Denise Lindellin ja Aamulehden Marjaana Karhunkorven viime vuoden parhaista jutuista. Parhaista sivuista palkinnon saivat Savon Sanomat, Västra Nyland ja Hufvudstadsbladet.

Lindell palkittiin päivittäisuutisten sarjassa joulukuisesta jutustaan Pedofilskandal skakar laestadianer. Tuomariston mukaan valtakunnallisesti merkittävä uutinen kytkee Suomen kansainväliseen pedofiiliketjuun.

- Pieni lehti tarttuu erittäin kipeään aiheeseen. Kyseessä on vanha tapaus, joka olisi aivan hyvin voitu jättää julkaisematta. Julkaisupäätös oli rohkea, sillä liikkeen johtajat ovat keskeisiä vaikuttajia paikkakunnalla, tuomaristo sanoo.

Karhunkorvi sai puolestaan ajattomien juttujen sarjan ykköspalkinnon syyskuussa julkaistusta jutustaan Isäkarhu. Tuomaristo toteaa, että aihe on aika helppo: mies ja karhu, mutta kasvaa paljon isommaksi jutuksi kuin vain kertomukseksi karhusta.

- Tyyli on jutustelevaa ja persoonallista. Ei selkeää rakennetta, draamassa ei ole kiihdytyksiä tai hidastuksia. Tulee silti luettua yhdeltä istumalta, tuomaristo perustelee.

Savon Sanomilla, Västra Nylandilla ja Hufvudstadsbladetilla parhaat sivut

Parhaat sivut -kilpailussa kilpailivat etusivut ja uutispremit sekä featuresivut. Kummassakin sarjassa palkinnot jaettiin erikseen levikiltään alle ja yli 12 000 kappaleen lehdille.

Isompien lehtien parhaan etusivun ja uutispremien palkinnon sai Savon Sanomien 20.8.2009 julkaistu sivu. Tuomariston mukaan etusivu on julistuksenomainen, mikä on puhuttelevaa. Koko sivu on aktiivinen, ja kokonaisvaltainen esitys toimii kontrastien kautta, tuomaristo sanoo.

Pienempien lehtien sarjassa palkinnon vei Västra Nyland 21. marraskuuta julkaistusta sivustaan. - Hauska kuva ja hyvä tunnelma. Hienostunut fontti, hyvä typografian taju. Perinteinen lehti moderneilla mausteilla. Tässä on uskallettu ottaa näkökulma, tuomaristo kiittää.

Parhaat featuresivustot olivat tuomariston mielestä Hufvudstadsbladetilla 29. marraskuuta. Tuomariston mukaan juttukokonaisuus on hyvin tehty ja klassinen, laadukas joka kohdassa. Tuomaristo kiittää kuvien kerroksellisuutta sekä sitä, että jutusta puuttuu melkein kokonaan sota-aiheisiin juttukokonaisuuksiin liitetty tuska ja kärsimys. Toimitus on luottanut itseensä, tuomaristo arvioi.

Pienempien lehtien sarjassa featuresivustojen ykköspalkintoa ei jaettu. Jaetulle toiselle sijalle valittiin Sisä-Suomen Lehti ja Västra Nyland.

Paras juttu -kilpailuun osallistui kaikkiaan 180 juttua ja Parhaat sivut -kilpailuun 205 sivua ja sivukokonaisuutta.