Ahtisaaren johtama järjestö perusti toimiston Lähi-itään

Presidentti Martti Ahtisaaren johtama järjestö Crisis Management Initiative on perustanut toimipisteen Jordaniaan. Ahtisaaren mukaan järjestö ei kuitenkaan ole lähdössä rauhanvälittäjäksi Lähi-itään.

Ulkomaat
Presidentti Martti Ahtisaari.
Presidentti Martti Ahtisaari.YLE

CMI perusti viime vuonna toimiston Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin. Vuonna 2008 Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Ahtisaari on pitänyt Lähi-idän konfliktin pitkittymistä häpeällisenä kansainväliselle yhteisölle.

- Katsotaan, että miten me voisimme edesauttaa tuossa Lähi-idän kysymyksessä, ei niinkään rauhanvälittäjänä vaan siinä, miten saadaan yhteneväisiä näkemyksiä aikaan, presidentti Martti Ahtisaari sanoo.

CMI on Ahtisaaren perustama järjestö, jonka hallituksen puheenjohtajana hän toimii. Ahtisaari suhtautuu optimistisesti Lähi-idän rauhannäkymiin lähivuosina.

- Presidentti Obaman ensimmäinen kausi on sellainen, että sinä aikana toivottavasti tuossa Israel - Palestiina-kysymyksessä saadaan jotain ratkaisevaa liikehdintää aikaan, Ahtisaari sanoo.

- Jos sitä voidaan myötävaikuttaa joillakin tukitoimilla, silloin se olisi mielestäni järkevää, hän jatkaa.

CMI: Ahtisaari ei itse ole mukana

CMI:stä kuitenkin korostetaan, että presidentti Ahtisaari ei itse ole mukana Lähi-idän korkean tason rauhanneuvotteluissa millään tavalla. Lähi-idän hankkeet eivät CMI:n mukaan ole mitenkään erityisesti Ahtisaaren hankkeita. Presidentti käyttää työajastaan noin 15 prosenttia CMI:n tehtävissä.

Järjestö kertoo vuosiraportissaan, että Lähi-idässä on tammikuussa 2010 aloitettu kaksi isoa hanketta Suomen ulkoministeriön tuella.

Ensimmäisen tarkoitus on tukea konfliktien ehkäisyä pitkällä tähtäimellä Egyptissä, Jordaniassa, Syyriassa ja Libanonissa. Mukana on virkamiehiä, yliopistoväkeä ja neuvonantajia.

Toinen hanke edistää palestiinalaisten keskinäistä dialogia. Tavoitteena on vuosikertomuksen mukaan saada aikaan "laaja-alainen yhteisymmärrys keskeisistä kysymyksistä ja haasteista, jotka kohtaavat palestiinalaisia erityisen hankalana aikana."

CMI saa yli puolet rahoituksestaan Suomen valtiolta. Ammanin ohella järjestöllä on toimistot Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa, Liberian Monroviassa sekä Brysselissä. CMI:n pääkonttori on Helsingissä.

Lähteet: YLE Uutiset