Yhdysvallat suunnittelee kansalaisoikeuksien viemistä terroristeilta

Yhdysvaltain kongressille tehdyn lakialoitteen mukaan kansalaisoikeuden menettäminen voitaisiin ulottaa äärimmäisyysryhmiin liittyneisiiin ja terroritekoja edistäneisiin Yhdysvaltain kansalaisiin. Kansalaisoikeuden riistämisen jälkeen heidän käsittelynsä oikeudessa tai jopa eliminoimisensa olisi helpompaa.

Kuva: Peter Foley / EPA

Laki laajentaisi nykyisen toisen maailmansodan aikaisen lain koskemaan henkilöitä, jotka tukevat materiaalisesti ulkomaisia terroristijärjestöjä tai osallistuvat vihollisuuksiin Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia kohtaan. Nykyisen lain mukaan kansalaisuuden voi menettää muun muassa maanpetturuudesta tai, jos osallistuu taisteluihin vieraan valtion armeijassa, joka käy sotaa Yhdysvaltoja vastaan.

Kansalaisoikeuden poistamisesta tekisi päätöksen ulkoministeriö ja päätöksen kohteella olisi siitä valitusoikeus. Oikeustoimet kansalaisoikeudet menettänyttä henkilöä kohtaan käsiteltäisiin sotilasoikeudessa, mikä heikentäisi epäillyn asemaa merkittävästi.

Lakialoite on saanut pontta Times Squarella tehdystä epäonnistuneesta pommi-iskusta, jonka on tunnustanut Pakistanissa pommintekoa opiskellut, Yhdysvaltain kansalaisuuden saanut Faisal Shahzad. Hänen tapauksensa käsittelyyn lakia ei vielä voitaisi soveltaa. Yhdysvaltain kongressissa sekä demokraatit että rebuplikaanit ovat suhtautuneet lakialoitteeseen myönteisesti.