Teräväpiirto nostaa päätään kisojen alla

DNA:n myyntijohtaja Jari Koskinen ennakoi teräväpiirtokanavien valtaavan kaapelitelevisiomarkkinat laajalti seuraavan kahden vuoden aikana. Esimerkiksi perjantaina alkavat jääkiekon MM-kilpailut ovat lisänneet kiinnostusta kaapeli-tv-verkon teräväpiirtokanaviin.

Teräväpiirtonäytöt
DNA:n Länsi-Suomen yritysmyynnin myyntijohtaja Jari Koskinen.
YLE / Mari Itkonen

Yleisradion tuottamia teräväpiirtolähetyksiä kisoista voi seurata Porissa ja Raumalla DNA:n kaapeliverkosta siihen soveltuvalla MPEG4-laitteistolla ilman kaapeli-tv-korttia. Lähes kaikki uudet televisiot sisältävät nykyään kaapeliverkon teräväpiirtoon kykenevän MPEG4-vastaanottimen.

HD-päätelaitteet yleistyvät kovaa vauhtia. Arvioiden mukaan jo reilut 20 % suomalaisista omaa teräväpiirtolähetysten katsomiseen vaadittavat laitteet.

- Urheilu on ollut se veturi, joka on lisännyt kiinnostusta HDTV:tä kohtaan. Nopealiikkeistä kuvaa kuten jääkiekkopelejä on aivan erilaista seurata tavallisesta televisiosta kuin HDTV:stä, DNA:n Länsi-Suomen yritysmyynnin myyntijohtaja Jari Koskinen toteaa.

YLE:n teräväpiirtoista kuvaa MM-jäiltä tarjoavat DNA:n lisäksi Elisa ja Canal Digital omissa verkoissaan. Muut teräväpiirtomuodossa lähetettävät urheilutapahtumat ovat jalkapallon MM-kisat Etelä-Afrikassa kesä-heinäkuussa 2010 ja yleisurheilun EM-kisat Barcelonassa heinä-elokuussa 2010.

Antennipuolen HD vielä tuloillaan

Teräväpiirtoisten antennilähetysten tekniikka on edelleen kehitysasteella. DNA on jo lähettänyt teräväpiirto-koelähetyksiä terrestiaaliverkossaan pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa. Tällä hetkellä HDTV:n antennivastaanottoon soveltuvia DVB-T2 -laitteita ei ole vielä edes kauppojen hyllyillä.

Lähteet: YLE Satakunta