Pyörällä päästään - fillari ja kuski kesäkuosiin

Öljyä ketjuihin, ilmaa kumeihin, mutterit kireälle, kypärä päähän - ja menoksi! Pyöräilykauden virallinen avaus on käsillä, kun Turun Vähätorilla tempaistaan ekohengessä Eurooppa-päivänä.

polkupyörät
Pirjo Rinne muistuttaa pyöräilyn ympäristöystävällisyydestä ja kuntoa kohottavasta vaikutuksesta.
Pirjo Rinne muistuttaa pyöräilyn ympäristöystävällisyydestä ja kuntoa kohottavasta vaikutuksesta.YLE / Jouni Koutonen

Vähätori on suunniteltu kevyen liikenteen ehdoilla, joten se on luonteva paikka pyöräsesongin avaustapahtumalle.

Pyörällä päästään -tapahtumassa tarjotaan pientä polkupyörän huoltopalvelua: pyörän kumeihin pumpataan ilmaa ja ketjuja öljytään. Lisäksi asiantuntijoina paikalla on Uusi Tuulen polkupyöräkirpputorin väkeä neuvomassa muissa huoltoasioissa.

Tapahtumassa on tarjolla tietoa Valonian viikolla 20 eli 17.–24.5. kisattavasta Pyörällä töihin -kilpailusta, johon nyt myös koulut voivat osallistua omassa sarjassaan.

Samalla tuodaan esiin pyöräilyn hyviä terveys- ja ympäristövaikutuksia ja pelaillaan isoille ja pienille sopivia pelejä ja leikkejä.

- Onnenpyörä-tyyppisellä pelillä pääsee hieromaan älynystyröitään, ja ovathan pyöräilyn terveysvaikutukset huomattavat. Sen lisäksi että pysyy kilot kurissa ja kunto nousee, stressi vähenee ja mieli kohenee, muistuttaa ympäristökasvatuksen koordinaattori Pirjo Rinne Valoniasta.

Vähätorilla muistutetaan myös Tuhat valintaa vuodessa -kampanjasta, joka kannustaa seuraamaan omia jokapäiväisiä liikkumisvalintoja.

Erikoisin houkutin lienee ekosysteemipalveluautomaatti, joka muistuttaa luonnonvarojen merkityksestä ihmiselle.

- Luonto tuottaa ilmaiseksi meille monia palveluita; saamme happea hengitettäväksemme, kasvit tekevät sokeria ja saamme ruokaa, lehdet maatuvat mullaksi muuttuen... Tässä automaatissa pääsee testamaan, mitä se oikeasti on! Eli automaatista voi tilata valitsemansa ekosysteemipalvelun, tilata vaikka kesäsateen ukkosella. Lappu sisään teltan luukusta, ja kohta alkaa sataa ja ukkostaa!

Pyörällä päästään -tapahtuma lauantaina 8. toukokuuta klo 11–16 Vähätorilla osana Eurooppa-päivän tapahtumia ja Vähätorin avajaisia.

Lähteet: YLE Turku