Star Wreck -nettiyhteisö valjastetaan tekemään oopperaa

Savonlinnan oopperajuhlat antaa yleisölle mahdollisuuden osallistua oopperan tekemiseen. Opera By You -projektissa on mukana Star Wreck ja Iron Sky -elokuvien takaa löytyviä tekijöitä. Oopperajuhlien johtaja pitää nettiyhteisö-oopperaa käänteentekevänä projektina klassiselle musiikille.

kulttuuri
Osa internetissä luotavan oopperan mainosvideota
Osa internetissä luotavan oopperan mainosvideota.YLE

Opera By You on maailman ensimmäinen nettiyhteisön luoma oopperaprojekti. Ooppera on sikäli erikoinen nettiyhteisöteos, että sen lopullinen versio ei tule olemaan DVD:llä tai netissä leviävä kuvallinen teos. Nyt tekeillä oleva ooppera tullaan esittämään Savonlinnassa lavalla ihmisvoimin.

Projektin avulla kuka tahansa voi osallistua oopperaprojektiin, jossa pääsee säveltämään täysimittaista oopperaa sekä suunnittelemaan sen tarinaa ja lavastusta. Teokselle on kuitenkin nimetty säveltäjä, ohjaaja ja tuotantopäällikkö, jotka kutovat palasista yhtenäisen kokonaisuuden. Oopperan johtaja Jan Hultinin mukaan koko oopperan hallitus innostui uudesta projektista.

- On mahdollista, että tässä on oopperataiteen - ja ihmiskunnan historian - kannalta todella kulminaatiokohta. Koska ooppera ja klassinen musiikki joutuu taistelemaan populaarikulttuurin puristuksessa aika paljon, meille on tärkeää, että saamme ihmisiä osallistumaan tekemiseen, eikä vain katsomaan valmista tuotantoa, hehkuttaa Hultin.

Nettiyhteisö-tekotapa tulee pysyväksi

Nettiyhteistyönä syntyvä ooppera esitetään Savonlinnassa kahden vuoden kuluttua. Vaikka elokuvapuolella nettiyhteisöä pidetään elokuvan parhaana markkinoijana ja potentiaalisena katsojamäärän kasvattajana, Savonlinnassa teokselle on varattu vain kaksi näytöstä, jolloin sitä pääsee seuraamaan enintään 5000 ihmistä. Jan Hultinin mukaan kaksi näytöstä on maksimi, koska saliin pitää saada maksavia asiakkaita.

Useamman näytöksen järjestäminen olisi liian suuri riski. Jos oopperasta tulee menestys, sille voidaan toki järjestää lisäesityksiä seuraavalle vuodelle, tai se voidaan esittää jossain muussa maassa. Hultin uskoo, että yhteisöllinen tekemisen tulee jatkumaan tulevaisuudessakin.

- Uskon, että tästä tulee malli. Ei tämä tule syrjäyttämään perinteistä säveltämistä tai libreton kirjoittamista, mutta uskon, että tämä nousee vanhan rinnalle, sanoo Hultin.

Nettiyhteisö Wreckamoviessa on tällä hetkellä 4000 jäsentä. Yhteisössä valmistellaan 350 elokuva-aihiota, joista sivustoa vetävän Peter Vesterbackan mukaan valmiiksi elokuviksi tulee valmistumaan joitain kymmeniä.

Lähteet: YLE Uutiset / Antti Karhumäki