Hyppää sisältöön

Juutalaisessa taikauskossa pahuudelta suojaudutaan amulettien avulla

Israelissa taikauskon ja kirjauskonnon välinen raja on häilyvä. Pahan silmän kiroukselta suojaavia amuletteja löytyy ihmisiltä nykyisinkin.

Jerusalemin Raamatun maiden museossa on avattu ensimmäistä kertaa juutalaista taikauskoa esittelevä näyttely. Enkelit ja demonit -näyttelyssä on esillä jopa yli 2000 vuotta vanhoja amuletteja. Suurin osa esineistä on paikallisia, osa Pohjois-Afrikasta ja Euroopasta, yksityiskokoelmista, museovirastosta ja muista museoista.

- Mikä on taikuuden tarkoitus ja usko yliluonnolliseen, kuinka sitä hallitaan? Jokaisen täytyy miettiä, kuinka erottaa uskonto, hengellisyys ja taikausko, sanoo Raamatun maiden museon johtaja Amanda Weiss.

Raja on usein häilyvä. Esimerkiksi juutalaisten kotien ovenpielissä on mezuza, putkilo, jonka sisällä on rukouksen osa. Weissin mielestä se on uskonnollinen tapa eikä taikauskoa. Se antaa suojaa, Weiss sanoo.

Paha silmän kirous on vaarallinen

Monet uskomuksista eivät ole yksinomaan juutalaisia, kuten usko pahaan silmään. Kateellinen ihminen voi langettaa pahan silmän toisen ihmisen päälle - se on abstraktia ja siksi niin vaarallista, sanoo näyttelyn apulaiskuraattori Oree Meiri.

- Talmudissa sanotaan, että sadasta kuolemantapauksesta vain yksi on luonnollinen, muut ovat pahan silmän aikaansaannoksia.

Pahalta silmältä suojaavia amuletteja tunnetaan jo hellenistiseltä kaudelta, ja niitä on käytetty kaikkialla indoeurooppalaisella kulttuurialueella. Tänä päivänä sinisiä lasisilmiä myydään toreilla, ja niitä roikkuu kaulakoruissa ja autojen peruutuspeileissä.

Suosittuja ovat myös kämmenamuletit. Islamissa sitä kutsutaan Fatiman kädeksi, profeetta Muhammed tyttären mukaan.

- Juutalaisuus omaksui kyseisen khamsa-kuvion ja antoi sille juutalaisia merkityksiä, Meiri selittää.

Uskomukset pitävät pintansa juutalaisessa mystiikassa

Myös koteja on suojattu erilaisin amuletein ja loitsuin erityisesti rottia, tulipaloja ja sairauksia vastaan. Bysantin kaudella ovien alle laitettiin maagisia loitsukulhoja, joita kutsuttiin pirun ansoiksi.

Raskaana olevat naiset ja pikkulapset taas piti suojata pahalta Lilithiltä. Hän oli legendan mukaan Aatamin ensimmäinen vaimo, joka karkasi ja meni naimisiin pääpaholaisen kanssa.

- Jos pahaa aikova Lilith näkee kolmen suojelusenkelin nimet tai hahmot, hän ei saa vahingoittaa amuletin haltijaa, Meiri kertoo.

Uskomuksen mukaan pitääkin lausua tai kirjoittaa suojelusenkelien nimet, jotka ovat Sanoi, Sansanoi ja Samangalaf. Tämä usko elää edelleen vahvasti juutalaisessa mystiikassa, kabbalassa.

.
.