Luomua päätyy rehuksi ja raaka-aineeksi

Valtaosa suomalaisesta luomu-tuotannosta päätyy tavanomaisten elintarvikkeiden raaka-aineeksi. Eniten tähän vaikuttaa jalostuksen ja kaupan keskittyminen suuryksiköiksi.

Kotimaa
Lintuja ruokailemassa luomutilalla
YLE

Suomalaiset kertovat mielipidetiedusteluissa olevansa kiinnostuneita lisäämään luomutuotteiden käyttöä. Myös viljelijät ovat lisänneet luomutuotantoa. Todellisuudessa asiat eivät kuitenkaan kohtaa.

Suomen peltoalasta yli seitsemän prosenttia viljellään luonnonmukaisesti, mutta vähittäiskaupan markkinoista vain noin prosentti on luomua. Valtaosa katoaa jonnekin.

Osa viedään raaka-aineena ulkomaille ja tuodaan ehkä jalostettuna takaisin, mutta suurin osa sekoittuu kotimaassa muuhun tuotantoon, sanoo luomutuotannon kehittämisraportin kirjoittanut asiantuntija Mikko Rahtola Luomuliitosta.

- Meillä menee aika paljon tavanomaisille tuotantoeläimille luomurehua, mutta ne eivät enää kaupan tiskillä ole luomua koska kaikki tuotantopanokset eivät ole luomua. Tavallaan me sotkemme luomua tavanomaisen joukkoon.

Luomutuotteet tulevat lopulta liian pieninä erinä suurten jalostus- ja kauppaketjujen rattaisiin

- Meillä on viisi isoa jalostajaa ja kaksi keskusliikettä. Hyppy sieltä pientuottajasta kaupan portaaseen on ollut monelle tuottajalle aika iso. Monet ovat sanoneet, että vienti on ollut heille helpompaa kuin pyrkiminen tähän portaaseen, Rahtola sanoo.

Suomi tulee pahasti jäljessä

Suomessa luomutuotannon kehittäminen on jämähtänyt paikoilleen kun muualla Euroopassa on edistytty. Esimerkiksi Tanskassa, joka meillä mielletään tehotuotannon kotimaaksi, on luomuviljelyllä sama seitsemän prosenttia kuin Suomessakin. Vähittäiskaupassa on kuitenkin sama osuus kuin tuotannossakin eli seitsemän prosenttia.

Monissa Keski-Euroopan maissa luomutuotteet ovat kaupassa paremmin esillä kuin meillä. Raportin teettänyt maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sanoo, että luomun jatkojalostuksessa olisi tilaa uusille nykyistä pienemmille yrittäjille.

- Pitää hakea vaihtoehtoisia kanavia. Ymmärrän, että sellainen tehdas, jossa menee satoja eläimiä tunnissa teurastettavaksi, niin ei sinne helposti mahdu tällainen pienimuotoinen. Se edellyttää paikallista jalostustoimintaa, jota nyt onkin mutta sitä voisi olla paljon enemmän.

Lähteet: YLE Uutiset / Leena Räihälä