1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aktivistit merkitsivät ”rikkurileipiä” Helsingissä

Aktivistiryhmä Vastavoima otti käyttöön perjantaina näkyvät keinot tukeakseen elintarviketyöläisiä lakossaan. Vastavoiman väki merkitsi Helsingin Sokoksen S-Marketissa ”rikkurileipä” -tarroin leipäpaketteja, jotka on valmistettu lakonalaisissa tehtaissa.

Kotimaan uutiset
Aktivistiryhmä Vastavoiman kiinnittämiä rikkurileipä-tarroja leipäpaketeissa
Leipäpaketteja, joissa on aktivistiryhmä Vastavoiman kiinnittämiä rikkurileipä-tarroja.Vastavoima

Vartijat keskeyttivät mielenilmauksen kaupassa, mutta lentolehtisiä jakaneet vastavoimalaiset jatkoivat lakosta tiedottamista ja pitävät tempausta onnistuneena.

- Haluttiin osoittaa tukemme elintarviketyöläisten lakolle, joka on mielestämme erittäin perusteltu. Työnantaja on vaatinut rajuja työaikaheikennyksiä ja elintarviketyöläisten vaatimukset ovat erittäin kohtuullisia, tempaukseen osallistunut Dan Koivulaakso kertoo.

Ketjujohtaja Kimmo Nikula HOK-Elannosta arvioi, että noin 50 tarraa ehdittiin liimata. Nuo leipäpaketit päätyivät roskiin.

- Sen verran tiukassa tarrat olivat, ettei leipäpaketteja enää myyntiin voitu laittaa. Näin toimitaan, jos pakkauksille aiheutuu vahinkoa, Nikula kertoo ja sanoo henkilökunnan pyytäneen ystävällisesti kymmenhenkistä ryhmää poistumaan, jonka jälkeen kutsuttiin ensin vartijat ja sitten poliisi. Poliisista kerrotaan, ettei syytä kiinniotolle ollut.

Vastavoimassa oltaisiin mielissään, jos vastaavanlaiset keinot leviäisivät vaikka valtakunnallisesti.

- On hienoa, jos ihmiset omaksuvat tämän toimintamalliksi ja tulostelevat itse tarroja. Koska lakko on aina raskas läpikäydä, on tärkeää näyttää solidaarisuuttaan, Koivulaakso sanoo.

Tulevana tiistaina Vastavoima järjestää lakon tueksi mielenosoituksen, joka lähtee klo 17.00 Hakaniemen torilta ja päättyy Elinkeinoelämän keskusliiton eteen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi