Ei myrkkyjä Jämsän koulun uudella paikalla

Jämsän uuden yläkoulun rakennuspaikan maaperästä ei ole löytynyt huolestuttavia pitoisuuksia myrkkyä. Maaperän mittausten ensimmäiset laboratoriotulokset saatiin eilen.

Jämsä
Jämsän yläkoulun tuleva tontti tutkitaan
YLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Myrkkyjen olemassaoloa epäiltiin, koska alueella on ennen toiminut saha, jossa käytettiin homehtumista estäviä kemikaaleja. Näytteitä otettiin kymmenestä paikasta.

Jämsän yhdyskuntatoimenjohtaja Kari Vaara sanoo, että tuloksista on vielä keskusteltava ELY-keskuksen ympäristöviranomaisten kanssa, mutta myrkkyjen pitoisuudet ovat niin pieniä, että ne tuskin aiheuttavat toimenpiteitä.

- Kloorifenooliarvot olivat hyvin alhaiset. Niiden perusteella ei näyttäisi olevan aihetta jatkotutkimuksiin, sillä pitoisuudet ovat huomattavasti alle ohjearvojen. Määrät ovat niin pieniä, että ei ole aihetta edes yksilöidä tarkemmin, mistä myrkyistä on kyse.

Nyt Jämsän uuden yläkoulun rakentamisen aloittamista voi viivästyttää enää yksityishenkilön koulun sijainnista tekemän valituksen mahdollinen eteneminen hallinto-oikeuteen.

Oikaisuvaatimuksen koulukiinteistön sijoittamispaikasta teki huhtikuussa rakennusliike S&L Tuomisen omistaja Leo Tuominen. Tuominen omistaa rivitalon koulukiinteistön viereisellä tontilla. Jämsän ympäristölautakunta kuitenkin hylkäsi Tuomisen oikaisuvaatimuksen. Mikäli Tuominen kuitenkin valittaa päätöksestä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, saattaa se vielä viivästyttää rakennustöiden aloittamista.

Jämsän uuden koulun rakennustöiden olisi määrä alkaa jo kesäkuun alkupuolella.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Laura Airola