Hyppää sisältöön

Cameron tarjoaa liberaalidemokraateille neuvotteluja

Britannian konservatiivisen puolueen johtaja David Cameron tarjoaa liberaalidemokraateille neuvotteluja hallituksen muodostamiseksi. Cameron sanoo haluavansa työskennellä liberaalien kanssa yhdessä maan ongelmien ratkaisemiseksi. Cameron kävi perjantaina ensimmäisen keskustelun liberaalien johtajan Nick Cleggin kanssa.

Kuva: EPA / Lindsey Parnaby

Vaalituloksen selvittyä Cameron sanoi, että yksi vaihtoehto on muiden puolueiden tukema konservatiivien vähemmistöhallitus, mutta hän on valmis harkitsemaan myös muita vaihtoehtoja.

- Haluan tehdä laajan, avoimen ja kattavan tarjouksen liberaalidemokraateille. Haluan meidän työskentelevän yhdessä maamme suurten ja kiireisten ongelmien ratkaisemiseksi. Uskon, että meillä on vahva perusta vahvalle hallitukselle, Cameron totesi. Hän toivoo, että sopimukseen vahvan ja vakaan hallituksen muodostamisesta päästään nopeasti.

Cameron korosti olevansa ylpeä vaalituloksesta ja konservatiivien kampanjasta. Hän kuitenkin totesi, että on hyväksyttävä, etteivät konservatiivit saaneet enemmistöä. Cameronin mukaan Britannia tarvitsee vahvan ja vakaan hallituksen, joka vakuuttaa markkinat ja saa talouden elpymään.

Cameron korosti, että konservatiiveilla ja liberaalidemokraateilla on erimielisyyksien lisäksi yhteisiä alueita. Hän mainitsi muun muassa verotuksen ja kansalaisoikeudet.

Cameron kuitenkin korosti, ettei hallituksen tulisi antaa lisää valtaa EU:lle tai olla pehmeä maahanmuuttokysymyksessä. Lisäksi hän vaatii, että maan puolustuksen tulee pysyä vahvana. Liberaalien toivomasta vaalijärjestelmän muutoksesta Cameron totesi, että kaikkien puolueiden komitean tulisi tutkia poliittisen ja vaalijärjestelmän uudistamista.

Clegg ja Cameron keskustelivat

Myöhemmin perjantaina Clegg ja Cameron kävivät puhelinkeskustelun ennen puolueidensa välisiä laajempia neuvotteluja. Liberaalien edustajan mukaan he sopivat tarpeesta tutkia ehdotuksia taloudellisiksi ja poliittisiksi uudistuksisksi.

Konservatiivien ulkoasiain edustaja William Hague sanoo uutiskanava Sky Newsille, ettei Cameron ole sulkenut pois mahdollisuutta ministerisalkkujen tarjoamisesta liberaalidemokraateille. Hänen mukaansa neuvottelujen tulisi kuitenkin silloin onnistua erittäin hyvin.

Monet tarkkailijat arvioivat, että puolueiden olisi hankalaa päästä sopuun yhteisestä ohjelmasta. Lisäksi nyreästi yhteistyöhön konservatiivien kanssa suhtautuvat ne liberaalidemokraattisen puolueen jäsenet, jotka ovat suuntautuneet enemmän vasemmalle kuin johtajansa.

Liberaalidemokraatit ovat kuninkaantekijän roolissa, sillä yksikään puolue ei saanut vaaleissa enemmistöä. Konservatiiveile voitto on katkeransuloinen. Se nousee Britannian suurimmaksi puolueeksi, mutta ei saa yksin parlamenttienemmistöä haltuunsa.

Poliittisen perinteen mukaan tässä tilanteessa pallo on ensin istuvan pääministerin käsissä. Brown sanoi kuitenkin aiemmin perjantaina, että jos liberaalidemokraattien ja konservatiivien yhteydenpito ei ratkaise halltiusumpisolmua, hän on valmis tapaamaan minkä tahansa puolueen johtajan.

Liberaalidemokraateilta tukea konservatiiveille

Mielipidemittauksissa vahvasti ennen vaaleja esiintyneille liberaalidemokraateille vaalitulos on ollut valtava pettymys, sillä hyvästä kokonaisäänisaaliista huolimatta se menettää parlamenttipaikkoja. Siksi liberaalidemokraattien johtajalla Nick Cleggillä ei vaaliyönä ollut halukkuutta kiirehtiä seuraavaa askeltaan.

- Kenenkään ei pidä kiirehtiä tekemään nyt päätöksiä tai antamaan lupauksia, jotka ajan mittaan ovat kestämättömiä, Clegg sanoi oman vaalipiirinsä voitonjuhlissa.

Myöhemmin Clegg antoi hienoisen tuen konservatiiveille uuden hallituksen muodostamiseksi.

- Puolueella, joka sai eniten ääniä ja voitti eniten parlamenttipaikkoja, on oikeus pyrkiä johtoon. Konservatiivien pitää osoittaa, että se pystyy toimimaan kansakunnan hyväksi, Clegg sanoi.

Clegg arvosteli ankarasti myös Britannian vaalijärjestelmää, jonka uhriksi liberaalidemokraatit tavan takaa joutuvat vaaleissa. Nykyinen vaalijärjestelmä, jossa kustakin vaalipiiristä valitaan yksi edustaja, suosii kahta valtapuoluetta.

Clegg ei ole vielä vastannut Cameronin tuoreeseen tarjoukseen.

Brown valmis vaalijärjestelmän muutokseen

Pääministeri Gordon Brown ei ole antanut periksi vaalitappiosta huolimatta.

- Velvollisuuteni maata kohtaan on huolehtia siitä, että Britannia saa vahvan, vakaan ja periaatteellisen hallituksen, sanoi pääministeri Gordon Brown oman vaalipiirinsä tuloksen selvittyä.

Iltapäivällä Brown antoi lyhyen lausunnon virka-asuntonsa edessä. Hän sanoi ymmärtävänsä liberaalidemokraattien järkeilyä kääntyä ensin konservatiivien puoleen.

- Jos liberaalidemokraattien ja konservatiivien yhteydenpito ei ratkaise hallitusumpisolmua, olen valmis tapaamaan minkä tahansa puolueen johtajan, Brown sanoi.

Brownin odotetaan tunnustelevan ainakin liberaalidemokraattisen puolueen halukkuutta yhteistyöhön ennen kuin luopuu yrityksestä jatkaa hallitusvastuussa. Brown sanoi, että hän tukee epäreilun vaalijärjestelmän muuttamista ja kansanäänestyksen järjestämistä asiasta.