1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi-autojen klassikot esillä Lahdessa

Henkilöautojen tuontisäännöstely loppui Suomessa vasta vuonna 1962. Kun autoa oli sitä ennen vaikea ostaa, taitavimmat tekivät autonsa itse. Suomessa rakennetut autot esittäytyvät Lahden Messukeskuksessa Classic Motorshow –tapahtumassa omalla osastollaan tänä viikonloppuna 8.-9. toukokuuta.

Kotimaan uutiset
Auto ja mies. OH-Special ja auton nykyinen omistaja Simo Pyykkönen.YLE/ Tuija Veirto

Riihimäkeläisen Oiva Helmisen halu omistaa länsiauto oli 1950-luvulla niin kova, että hän päätti kokeilla, syntyisikö yhden miehen käsistä autoa vai ei.

Autoteknikko ja korjaamoyrittäjä päätti ostaa junan alle jääneen Roverin ja alkoi muotoilla auton koria omassa verstaassaan millin pellistä, työtunteja laskematta. Työvälineinä Helmisellä oli ainoastaan vasara ja pistehitsauskone.

- Haasteellisinta on ilmeisesti ollut erillisen, irrotettavan katon ja konepellin muotoilu ja sovittaminen, sanoo ajoneuvon nykyinen omistaja Simo Pyykkönen.

Roverista Helminen sai myös pyöränripustuksen, vaihdelaatikon, takasillan sekä hallinta- ja sähkölaitteet. Lasit ja puskurit kierrätettiin muista kolariautoista.

Pellin alle OH-Specialiksi nimetty auto sai Hudosonin moottorin.

Eläkepäivien pätkätöitä Parkanon automuseossa

OH-Special katsastettiin vapun aattona vuonna 1960. Se voitti samana vuonna Tekniikan Maailman autosuunnittelukipailussa rakennettujen autojen sarjan. Ensimmäinen palkinto toi tekijälle paitsi kunniaa, myös mukavan rahapotin, 50 000 markkaa.

Oiva Helmisen käyttöautona Special palveli yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Nykyiselle omistajalleen, SAHKI:n puheenjohtaja Simo Pyykköselle auto päätyi 1980-luvun lopulla Visulahden museoautonäyttelyn kautta. Museoajoneuvoksi OH-Special rekisteröitiin vuonna 1991.

- Ostin sen ja lupasin Oiva Helmiselle kunnioittaa hänen elämäntyötään pitämällä autosta hyvää huolta

Pyykkösen mukaan auto on edelleen ajokunnossa ja ”sitä ulkoilutetaan säännöllisin väliajoin”.

Suomessa rakennetut autot esittäytyvät Lahden Messukeskuksessa Classic Motorshow –tapahtumassa omalla osastollaan tänä viikonloppuna.

OH-Special myös täydentää muiden luovien ratkaisujen rinnalla kotimaassa rakennettujen autojen joukkoa Parkanon automuseon kesänäyttelyssä tänä vuonna, kertoo Simo Pyykkönen.

Lähteet: YLE Lahti / Tuija Veirto

Lue seuraavaksi