1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Konservatiiveille vaalivoitto, ei parlamenttienemmistöä

Konservatiivit ovat voittaneet Britannian parlamenttivaalit. David Cameronin johtama konservatiivinen puolue nousee suurimmaksi puolueeksi, mutta ei saa ehdotonta enemmistöä parlamenttiin.

Ihmisiä baarissa
Konservatiivien David Cameron odotti virallisia vaalituloksia New Inn -pubissa Witneyssä.

Konservatiivit saivat 650-paikkaiseen parlamenttiin 306 paikkaa, mikä on 97 nykyistä enemmän.

Britanniaa 13 vuotta hallinnut työväenpuolue sai 258 parlamenttipaikkaa, missä on pudotusta 91 paikkaa.

Liberaalidemokraateille vaalitulos on pettymys. Puolue sai 57 paikkaa, viisi vähemmän kuin edellisessä parlamentissa.

Britannian parlamentti saa myös ensimmäistä kertaa edustajan vihreästä puolueesta, kun Caroline Lucas voitti vaalipiirinsä edustajanpaikan Brightonista.

Perjantaina ratkesi 649 parlamenttipaikan kohtalo. Yhdessä vaalipiirissä äänestystä siirrettiin toukokuun 27. päivälle, kun itsenäisyyspuolue UKIP:n ehdokas John Boakes kuoli. Puolueelle varataan näin aikaa asettaa uusi ehdokas.

Vähemmistöhallitus tai koalitio

Parlamenttivaaleissa valittiin yksi kansanedustaja kustakin 650 vaalipiiristä. Vaalitapa suosii kahden puolueen järjestelmää, sillä jokaisesta vaalipiiristä valitaan vain yksi, eniten ääniä saanut ehdokas.

Britanniassa ei ole vuoden 1974 jälkeen koettu tilannetta, jossa millään puolueella ei ole ollut enemmistöä. Maassa ei ole ollut tapana muodostaa useamman puolueen koalitiohallituksia. Monet tarkkailijat pitävät nytkin vähemmistöhallitusta todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Istuvana pääministerinä Gordon Brownilla on vaalien jälkeen oikeus ensin yrittää hallituksen muodostamista. Uutistoimisto Reutersin lähde arvioi ääntenlaskennan ollessa vielä kesken, että Brown aikoo yrittää koalitiohallituksen muodostamista, jos mikään puolue ei saa parlamenttiin enemmistöä.

Konservatiivien johtaja David Cameron kuitenkin sanoi, että työväenpuolue on menettänyt oikeutuksensa jatkaa vallankahvassa. Myöhemmin hän tarjosi liberaalidemokraateille neuvotteluja.

Liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg on puolestaan sanonut, että eniten ääniä saaneella puolueella on oikeus pyrkiä johtoon. Brown puolestaan totesi, että hän on valmis tapaamaan minkä tahansa puolueen johtajan, jos liberaalidemokraattien ja konservatiivien yhteydenpito ei ratkaise hallitusumpisolmua.

Äänestyspaikoilla pahoja ongelmia

Äänestäminen vaaleissa ei sujunut ongelmitta. Äänestyspaikoilta käännytettiin pois satoja äänestäjiä, kun äänestyspaikat sulkeutuivat siitä huolimatta, että ulkopuolella oli yhä pitkä jono.

Osa käännytetyistä järjesti vastalauseena istumamielenosoituksia ja yritti estää vaalivirkailijoita hakemasta vaaliuurnia.

Lontoossa mielenosoitukseen jouduttiin kutsumaan myös poliisi, kun 50 ihmistä kieltäytyi poistumasta äänestyspaikalta. Ihmisille oli sanottu, etteivät he pääse äänestämään, koska ovat myöhässä.

Britannian vaalikomission johtajan Jenny Watsonin mukaan joidenkin vaalipiirien tulokset saatetaan kyseenalaistaa.