1. yle.fi
  2. Uutiset

Lasten kurittaminen yhä kitkemättä

Suomessa ja Tanskassa tehdyn laajan tutkimuksen mukaan lasten kurittamista ei vielä ole kummassakaan maassa saatu kokonaan kitkettyä. Suomessa lasten ruumiillinen kuritus kiellettiin vuonna 1984 ja Tanskassa vuonna 1997. Kyselytutkimuksen mukaan vanhempien väkivalta vaurioittaa lasten ja nuorten mielenterveyttä.

Kotimaan uutiset
Varjokuvia
Yle

Tampereen yliopiston psykologian laitoksen tutkija Kirsi Peltonen vaatii nollatoleranssia lyömiseen. Peltonen kertoo hätkähtäneensä, että vakavaa väkivaltaa eli pahoinpitelyä esiintyy selvästi edelleen. Kyselyyn vastanneista suomalaisnuorista kaksi prosenttia eli sata nuorta kertoi vanhempiensa vakavasta fyysisestä väkivallasta.

- Vakavaan kuritusväkivaltaan pitää saada ehdoton nollatoleranssi, sanoo Peltonen.

Vanhempien vakava väkivalta vaurioittaa Peltosen mukaan kiistatta lasten ja nuorten mielenterveyttä. Nuoret oireilevat ulospäin eli muuttuvat levottomiksi ja kääntyvät pelkoineen sisäänpäin. Myös lasten sosiaaliset suhteet kärsivät.

- Pahoinpidelty lapsi tai nuori tarvitsee aina apua. Jo pelkkä epäily on vakava viite siitä, että nuori on avuntarpeessa. Toivon myös, että vanhemmille jo lastenneuvolasta lähtien kerrotaan, kuinka haitallista kuritusväkivalta on lapsen mielenterveydelle.

Tyttöjä kuritetaan poikia kovemmin

Tulokset Suomessa ja Tanskassa olivat hyvin samansuuntaisia. Joka toinen nuori kertoi, ettei ollut törmännyt omien vanhempiensa väkivaltaan. Lähes joka kolmas nuori kertoi sanallisesta aggressiivisuudesta, kuten kiroilusta tai väkivallalla uhkailusta.

Tyttöjä kuritetaan kyselyn mukaan kotona poikia useammin. Joka kymmenettä kyselyyn vastannutta suomalaistyttöä oli viimeisen vuoden alla kuritettu esimerkiksi tukistamalla tai läimäyttämällä. Vakavasta väkivallasta kuten potkimisesta kertoi pari prosenttia nuorista.

Tutkimuksessa oli mukana 5 775 suomalaisnuorta ja 3 986 tanskalaisnuorta. Nuoret olivat iältään 15 - 16 -vuotiaita.

Lähteet: YLE Uutiset / Ulla Meriläinen

Lue seuraavaksi