Nato-maiden joukot marssivat Moskovan sydämessä

Venäjällä juhlitaan sunnuntaina näyttävästi voitonpäivää natsi-Saksasta saadun voiton kunniaksi. Moskovassa Punaisen torin sotilasparaatissa on ensimmäistä kertaa ollut mukana myös toisen maailmansodan liittolaismaiden sotilaita.

Ulkomaat
Veteraaneja Punaisella torilla paraatia katsomassa
Moskovan Punaisella torilla juhlittiin natsi-Saksan kukistamisen 65-vuotispäivää. Kuvalähde: RTR

Yli 10 000 venäläissotilaan lisäksi torilla marssi sunnuntain kirkkaassa auringonpaisteessa Britannian, Ranskan ja Yhdysvaltain sotilaita. Joukosta erottuivat muun muassa walesilaiskaartin sotilaat punaisissa takeissaan ja korkeissa karhunnahkapäähineissään.

Mukana oli myös kunniavartio Puolasta, jonka suhteet Venäjään ovat parantuneet merkittävästi viime aikoina. Perinteiseen tapaan paraatissa esiteltiin myös venäläistä sotilaskalustoa.

Voitonpäivän juhlallisuuksiin Moskovassa osallistuvat muun muassa Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Kiinan presidentti Hu Jintao. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy perui lauantaina tulonsa euromaiden kriisin takia, samoin Italian pääministeri Silvio Berlusconi.

Saksan kukistamisesta toisessa maailmansodassa tulee tänä vuonna kuluneeksi 65 vuotta, ja Moskovan sotilasparaati on laajin sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Sotilasparaateja järjestetään kaikkiaan 60 kaupungissa eri puolilla Venäjää, ja niihin osallistuu yhteensä 100 000 sotilasta.

Voitonpäivä on Venäjän tärkeimpiä juhlapäiviä. Silloin monet muistavat taisteluissa kaatuneita ja elossa olevia veteraaneja kunnioitetaan.

Hiljattain julkaistun mielipidemittauksen mukaan enemmistö venäläisistä uskoo, että Neuvostoliitto olisi voittanut toisen maailmansodan ilman länsiliittouman apua. Sodan aikana vihollinen yhdisti kansan ja sama on myös juhlavuoden mahtipontisten juhlallisuuksien tavoite.

Lähteet: AFP, Itar-Tass, YLE Uutiset