EU:lle kaavaillaan järeää vakuusrahastoa

Euroopan komission vakautusehdotuksesta tihkuneiden tietojen mukaan suunnitteilla on järjestelmä, jonka turvin vaikeuksissa oleville maille voitaisiin jakaa jopa 600 miljardiin euroon asti euromaiden takaamia lainoja. Markkinoiden luottamuksen palauttamisen arvioidaan vaativan päätöksiä riittävän suurista tukisummista.

talous
Komissaareja pöydän ääressä
Euroopan komissio kokoontui pohtimaan euroalueen vakautusehdotusta Brysseliin 9. toukokuuta.CEE

Tarkoituksena on laajentaa nykyistä 50 miljardin euron vakausrahastoa, josta on tähän asti voitu tukea euroalueen ulkopuolisia maita. Jatkossa rahastosta annettaisiin tukea myös euromaille ja sitä kasvatettaisiin 60 miljardilla eurolla.

Myös Euroopan keskuspankin odotetaan antavan päätöksille tukea. Sen roolista ei ole vielä tietoa, mutta pankin reaktioita odotetaan huomenna.

Vakausrahaston turvin EU-komission uskotaan voivan lainata rahoitusmarkkinoilta kymmenkertaisen määrän rahaa edullisella korolla ja välittää sitä edelleen vaikeuksissa oleville euromaille. Kreikan lisäksi ongelmia on sitä huomattavasti suuremmilla Portugalilla ja Espanjalla ja niiden lainoistaan maksamat korot ovat kohonneet tuntuvasti. Myös Irlannin lainarahan hinta on kallistunut.

Korkman: Ratkaisun pitää olla järeä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Sixten Korkmanin mukaan nyt on saatava aikaan ratkaisu, jolla pystytään varmistamaan, että kriisimaat eivät 1-2 vuoden aikana ole riippuvaisia niiden kannalta nyt tukossa olevista rahoitusmarkkinoista.

Korkmanin mukaan EU-komission käytettävissä olevan summan pitää olla kaavailltua luokkaa eli noin 600 miljardia, jotta järjestelyllä on riittävästi uskottavuutta. Vaarana on rahoitusmarkkinoiden romahtaminen huomenna kaikkine seurauksineen. Pankkikriisin leviäminen merkitsisi, että kaikki korot nousevat ja koko Euroopan talous kääntyy entistä pahempaan kriisiin, sanoo Korkman.

Korkman halusi nähdä kriisissä myös mahdollisuuden. Hän muistuttaa EU:n kehittyneen aina kriisien kautta. Ne ovat lisänneet jäsenmaiden valmiuksia yhteistyöhön.

Vakausrahastolle halutaan koko euroalueen tuki

Vakausrahastoon suunnitellun lisäyksen takaisivat EU:n kaikki 27 maata. Lainoilla olisi samat ehdot kuin kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n myöntämillä lainoilla.

Tähän mennessä tukijärjestelmää on käytetty Unkarin, Latvian ja Romanian tukemiseen. EU:n valtiovarainministerit myönsivät vuonna 2008 Unkarille 6,5 miljardin euron lainan. Vuonna 2009 Latvialle myönnettiin 3,1 miljardia euroa ja Romanialle viisi miljardia.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset