Oikeilla kengillä vauhtia lenkkeilyyn

Orastavan juoksuinnostuksen varmat tappajat löytyvät usein kuntoilijan jaloista. Huonot ja vääränlaiset kengät aiheuttavat kipua ja hidastavat vauhtia. Yksi tärkeä kysymys on, juostaanko asfaltilla vai maastossa.

kengät
Mies esittelee lenkkikenkiä, taustalla kaupan kenkähylly.
Kari Sorvisto esittelee lenkkikenkiä.YLE / Petri Kuikka

Jos lähdetään pinkomaan asfaltille, kengässä täytyy olla vaimennus. Kokkolan Intersportin myyjän Kari Sorviston mukaan maastossa vaimennusta ei välttämättä tarvita, koska maasto joustaa jo itsessään.

Asfaltilla juostessa vaimennuksen puuttumisen vaikutukset huomaa nopeasti.

-Ei välttämättä ihan alussa tunnu, mutta muutamien juoksulenkkien jälkeen jalat, selkä ja hartian alue tulevat kipeäksi. Jos kenkä ei jousta, asfaltti on aivan liian kova alusta juoksemiseen.

Juoksuharrastuksen aloittavalta ei nykyään vaihtoehtoja puutu: kaupan hyllyt notkuvat jos jonkinlaista juoksukenkää. Myös hintahaitari on leveä.

- Jos ollaan hinnaltaan suunnilleen kuudenkympin kengissä, niistä tavallisesti vaimennus löytyy vain kannasta. Niillä voidaan jo mennä asfaltille. Sitten kun siirrytään sadan euron tuntumaan, saadaan jo kokopohjavaimennus. Vaihtoehtoja on erilaisia eli löytyy geeli- ja ilmatyynyvaimennuksia. Suurta eroa niissä ei ole. Totta kai kun asiakas laittaa jalkaansa kengän ja vertailee, tuntuu ilmatyynyllä oleva kenkä pehmeämmältä. Geelissä taas on se hyvä puoli, että käytettäessä se alkaa lämmetä ja toimia paremmin, pohtii Sorvisto.

Jalan iskunvaimentimet isossa roolissa

Juoksukengän valinnassa on olennaista selvittää, onko askellus niin sanotusti pronaatio vai neutraali. Pronaatio on jalan luonnollinen iskunvaimennusmekanismi, jossa nilkka kiertyy hieman sisäänpäin ja antaa näin jonkin verran periksi. Tämä pehmentää jalkaan kohdistuvan iskun voimakkuutta. Sen sijaan ylipronaatiolla tarkoitetaan normaalia joustoliikettä suurempaa liikettä, mikä hankaloittaa juoksemista. Tämä saattaa johtaa rasitusvammoihin.

- Kun on vuosia myynyt juoksukenkiä, aika usein myyjä näkee heti sen, millainen asiakkaan jalka on. Mutta kokeilemalla eri vaihtoehtoja ja merkkejä oikeanlainen kenkä löytyy. Lisäksi meillä on laite, jolla jalkaa ja sen asentoa voidaan tutkia tai sitten se tapahtuu ihan vaan lattialla ammattitaitoisen myyjän toimesta.

Myös ylipronaation voimakkuus vaikuttaa siihen, mitä kenkää kannattaa käyttää.

- Jos kyseessä on lievä virhe eli pikkuisen askelletaan sisäänpäin, silloin otetaan kenkä, jossa on lievempi tuki. Vahvemman ylipronaation kohdalla tarvitaan kenkä, joka tukee pidemmälle sisäosassa, sanoo Kari Sorvisto.

Samalla hän muistuttaa, että niin sanotun neutraalin askeleen omaavan juoksijan ei missään nimessä kannata ottaa kiertojäykkää kenkää.

Juoksua jo jonkin verran harrastanut voi tarvittaessa ottaa kauppaan mukaan vanhat juoksukenkänsä. Ulkopuolipohjien kuluminen kertoo, millaisia ominaisuuksia uusilta kengiltä vaaditaan.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa