Syyttäjä vaatii kovennettuja rangaistuksia automaattiräjäyttäjille

Syyttäjä vaatii kovennettuja rangaistuksia ainakin viidelle pankkiautomaattiräjäytyksiin osallistuneelle miehelle. Koventamisperusteena on rikosten suunnitelmallisuus ja syytettyjen kuuluminen järjestöön, joka on perustettu vakavien rikosten tekemistä varten. Kaikkiaan syytteitä tulee yhdeksälle ruotsalaiselle miehelle.

Kotimaa
Pankkiautomaattiräjäyttäjät Turun oikeudessa.YLE

Räjäyttäjät olivat Suomessa liikkeellä kesän ja syksyn aikana. Hauhon, Humppilan ja Punkalaitumen jälkeen neljäs räjäytys oli Pohjois-Pohjanmaalla. Epäillyt tavoitettiin sen jälkeen Pohjois-Savosta mittavan poliisioperaation päätteeksi.

Kaikki yhdeksän syytettyä ovat Ruotsin kansalaisia ja asuvat siellä, mutta tutkinnanjohtajan mukaan osalla on juuria myös Suomeen.

Räjäytysten poliisitutkinnassa kävi ilmi, että räjäyttäjillä oli hyvät suunnitelmat, todennäköisesti niin että suunnittelijat myivät pikkutarkat ohjeet rikosten varsinaisille tekijöille. Juuri suunnitelmallisuuden vuoksi syyttäjä vaatii ainakin viidelle miehelle kovennettuja rangaistuksia.

Ensimmäinen automaatti räjäytettiin heinäkuussa Hauholla, kaksi seuraavaa elokuun alussa Humppilassa ja Punkalaitumella. Syytetyt jäivät kiinni lokakuussa neljännen, Pyhäjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla tehdyn iskun jälkeen.

Automaattiräjäytystä yritettiin myös Pukkilassa ja Pulkkilassa, mutta niissä tekijät olivat suomalaisia. Jutun tutkija luonnehtii näitä "vain" ruotsalaisrikosten kotimaisiksi kopioiksi.

Oikeussali Turun vankilassa

Pirkanmaan käräjäoikeus käsittelee pankkiautomaattiräjäytyksiä Turun vankilassa. Kokoonpanossa on kolme tuomaria. Käsittely pidetään suomeksi, joten salissa tarvitaan myös simultaanitulkkeja.

Ensimmäisenä istuntopäivänä luettiin kolme syytekohtaa, joissa rikosnimikkeinä olivat törkeä varkaus, törkeä yleisvaaran tuottamus ja räjähderikos. Neljän miehen osalta syytelista jää näihin, mutta kahdelle muulle rapisee vielä tukku muitakin syytteitä. Loput kolme kuulevat syytteensä tulevina istuntopäivinä.

Istuntopäiviä on varattu kaikkiaan kahdeksan, niistä viimeinen on toukokuun viimeisellä viikolla. Tuomiot tuskin tulevat vielä silloin.

Myös rikoksista kärsineitä vastaajia on yhdeksän, mukana muun muassa Automatia pankkiautomaatit, neljä Osuuspankkia sekä räjäytyksissä vaurioituneita kiinteistöjä. Lisäksi oikeus kuulee ainakin kolmen vakuutusyhtiön edustajaa.

Oikeuskäsittelyn ensimmäisenä päivänä tuli esiin yli 12 500 euron korvausvaatimukset. Summa koostuu lähinnä sellaisista omavastuuosuuksista, jotka jäävät pankkien, kiinteistöjen ja Automatian maksettavaksi.

Jäsenyys rikollisjengissä

Syyttäjä vaatii miehille kovennettuja rangaistuksia myös siksi, että ainakin osa heistä kuuluu vakavia rikoksia varten perustettuun järjestöön, Brödraskapet Wolfpackiin. Järjestö kertoo nettisivuillaan, että toiminta alkoi vankilassa mutta on sittemmin laajentunut myös muurien ulkopuolella.

Epäiltyjen jäätyä kiinni ja paljastuttua ruotsalaisiksi ihmeteltiin yleisesti, miksi ammattitasoiset rikolliset tulivat suomalaisten pankkiautomaattien kimppuun.

Poliisin mukaan suurin syy on siinä, että täällä - toisin kuin Ruotsissa - rikosta saa suunnitella melko rauhassa. Ruotsissa rikoksen valmistelukin on kiellettyä, mutta Suomessa poliisi pääsee hätiin vasta, kun jotakin on jo tapahtunut.

Lähteet: YLE Tampere