1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hevonen

Lännenratsastuksessa lassotaan hevosen mieli

Jii-haa! Lasso kädessä ja stetsoni päässä kentällä ratsastava länkkäri kätkee sisälleen paljon muutakin kuin lännenmeininkiä. Lännenratsastuksessa olennaisinta on hevosen ja ratsastajan herkkä ja toimiva suhde.

Lännenratsastuksessa käytettävät kannukset eivät ole kovat, vaan pehmeät. Kuva: YLE / Kia-Frega Prepula

Varusteet ovat olennaisen osa lännenratsastusta, myöntää Kvikant Western Riders -yhdistyksen puheenjohtaja Anu Huhta. Kisavarusteisiin kuuluvat stetsoni, bootsit, farkut sekä tietyissä kilpailuissa myös lasso.

- Asukokonaisuus on osa kilpailua, mutta suurin työ tehdään hevosen kanssa. Pyritään löytämään tapa myötäelää hevosen tapaa toimia, kertoo Huhta.

Lännenratsastuksen alkuun pääsee kaikenrotuisilla hevosilla niin suomenhevosella kuin lämminveriselläkin. Kun ratsastustaidot kehittyvät, nousee samalla myös hevoselle asetetut vaatimukset.

- Jos pääsee lajissa pidemmälle, niin silloin hevonen ei enää ruumiinrakenteeltaan pysty tekemään niin vaativia liikkeita kuin ehkä lajiin jalostettu hevonen pystyy tekemään.

Karjapaimenten jäljillä

Laji ja sen alalajit ovat syntyneet karjapaimenten ratsastustaidoista Yhdysvalloissa. Karjan ajossa hevonen oli karjapaimenen työkaveri, parhaimillaan 20 tuntia vuorokaudessa.

- Sellaisen hevosen on oltava luotettava, rauhallinen, rento, mutta toimiva, listaa Anu Huhta.

Koko lajin ydin perustuu luonnolliseen hevosmiestaitoon. Lähtökohtana on, että ihmiset osaisivat kommunikoida hevosen kielellä eli lukea, mitä hevonen viestii omalla elekielellään.

- Lännenratsastustunnin jälkeen olo on parhaimmillaan rento ja harmoninen. Pitkällisen työn palkintona voi olla esimerkiksi tilanne, että hevonen vastaa yhtäkkiä ihmisen pienimpääkin eleeseen tai pyyntöön, ja yhteistyö on syntynyt.

Viitisen vuotta Kokkolassa toiminut Kvikant Western Riders yhdistys kerää lajista innostuneita mukaansa tasaiseen tahtiin. Toistaiseksi lajiin koulutettuja hevosia on vielä suhteellisen vähän, mikä hidastaa lajin kasvua Suomessa.