Asiantuntija: Euroopan kriittiset ajat jatkuvat kauas tulevaisuuteen

Kriittiset hetket Kreikka-kriisissä jatkuvat yhä, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander. Velkaongelmat eivät ratkea hetkessä, ja vaikka tilanne nyt rauhoittuisi, markkinat voivat hermostua myöhemmin uudestaan.

talous
 Jaakko Kiander.
YLE

Kianderin mukaan EU-maiden talouksien pelastusoperaatio ei vielä täysin riitä vakuuttamaan markkinoita, elleivät velkaongelmissa painivat maat onnistu säästötoimissaan. Hän kuitenkin pitää vakautuspakettia massiivisena. Kianderia haastateltiin Yle Radio 1:n ykkösaamussa.

- Paketin suuruus kertoo siitä, että EU suhtautuu ongelmaan vakavasti. Tässä tilanteessa valittiin samanlainen strategia kuin Yhdysvalloissa vähän aikaisemmin talouskriisin hoitamisessa, Kiander sanoo.

- Poliittisen vastauksen kriisiin täytyy olla erittäin massiivinen ja päättäväinen, jotta se vakuuttaa markkinat.

Kiander sanoo, että kriittiset ajat jatkuvat vielä.

- Kriittisiä hetkiä eletään vielä aika pitkälle tulevaisuuteen sen takia, että valtioiden velkaongelmia ei saada ratkaistua vielä vähään aikaan. Vaikka tilanne nyt rauhoittuisi, markkinat voivat hermostua myöhemmin uudelleen.

- Markkinat ja arviointilaitokset seuraavat koko ajan, mitä päätöksiä maat tekevät. Budjettipolitiikan uskottavuutta arvioidaan jatkuvasti.

Euroopan liittovaltio alkaa häämöttää

Talouskomissaari Olli Rehn väläyttää tämän aamun Kauppalehdessä, että EU-maiden talouspoliittista yhteistyötä pitäisi tiivistää. Tarkoituksena olisi että EU-komissio voisi arvioida EU-maiden julkisen talouden tasapainoa, muun muassa alijäämien lisäksi maiden velkaantuneisuutta.

Onko tässä syntymässä Euroopan unionin budjettiministeriö?

- Siihen suuntaan ollaan menossa, ja se on luontevaa, koska markkinat hermostuvat veloista. Kun markkinoille annetaan kollektiivinen vakuutus, sen vastapainoksi unionin täytyy saada vaikutusvaltaa valtioiden velkaantumiseen.

Tässä kriisissä nyt otetaan ilmeisesti pakon edessä jonkinlainen askel kohti liittovaltiota?

- Kyllä, tämä on selvästi federalistinen kehitys ja sen päässä yhä tiivistyvä unioni. Tämä on erittäin pitkä ajanjakson kehitys. Kriisien lopputuloksena on , että unionitason ohjaus lisääntyy . Euroopan liittovaltio häämöttää jossakin parin vuosikymmenen päässä.

Lähteet: YLE Uutiset