Kiinalaista oopperaa Iisalmessa

Iisalmen kulttuurikeskuksessa esitetään tänään ainutlaatuista klassista kiinalaista oopperaa. Kiinan perinteisen teatterin akatemian kun-oopperan 25 taitajaa saapuu Iisalmeen esittämään yli 300 vuotta näyttämöiltä poissa olleen kun-oopperan Salattu suhde.

Kuva: Veli Rosenberg

Ooppera perustuu Li Yun 1600-luvulla kirjoittamaan rakkausnäytelmään. Näytelmää ei ole esitetty Kiinassa kolmeen sataan vuoteen osittain sen vuoksi, että tarina kertoo myönteisessä sävyssä kahden naisen syvästä rakkaudesta. Salattu suhde -ooppera on esitetty viime viikolla Helsingissä. Iisalmen jälkeen kiertue jatkaa Vaasaan. Näytelmä on pyritty pitämään mahdollisimman alkuperäisenä, mutta esimerkiksi kestoa on jouduttu lyhentämään huomattavasti. Alkuperäinen näytelmä veisi reilut kaksi päivää. Nyt nähtävä versio kestää noin 2,5 tuntia. Kun-ooppera pn vanhin elävä perinteisen kiinalaisen teatterin muoto, joka syntyi 1400-luvun puolivälissä.

Salattu suhde -näytelmä on tuotettu Aasia Helsingissä -festivaalin ja kiinalaisten asiantuntijoiden yhteistyössä. Ooppera on tulosta vuonna 2005 käynnistetystä klassisen kun-oopperan rekonstruktiohankkeesta. Kiinalaisina yhteistyökumppaneina ovat toimineet professori Fu Xueyi ja ohjaaja, lavastaja Yu Shaofei.