1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

David Miliband vedonlyöjien suosikki Brownin seuraajaksi

Ulkoministeri David Miliband on vedonlyöjien suosikki Britannian työväenpuolueen uudeksi johtajaksi, kertovat vedonvälittäjät. Muita suosikkeja ovat muun muassa ulkoministerin veli, ilmastonmuutosministeri Ed Miliband sekä valtiovarainministeri Alistair Darling.

David Miliband oli selvä suosikki sekä Paddy Powerin että William Hillin vedonlyöntilistoilla.

Paddy Powerilla kakkosena tulivat Ed Miliband ja opetusministeri Ed Balls, perässään sisäministeri Alan Johnson ja työväenpuolueen varapuheenjohtaja Harriet Harman.

Vedonvälittäjä William Hillin listoilla kakkonen oli Darling, kolmas Johnson, neljäs Ed Miliband ja viides Balls.

Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC toteaa, että monien suosikki Brownin seuraajaksi on 41-vuotias David Milliband. Miliband nousi parlamenttiin vuonna 2001, ja häntä on jo aikaisemmin väläytelty mahdolliseksi Brownin blairilaiseksi haastajaksi.

Alan Johnson, 59, on puolestaan BBC:n mukaan humoristinen ja miellyttävä, eikä jaa työväenpuolueen tukijoita yhtä paljon kuin moni muu. BBC kuitenkin toteaa, että Johnson hävisi vuonna 2007 työväenpuolueen varapuheenjohtajakisassa Harriet Hartmanille.

59-vuotias Hartman on yksi työväenpuolueen kokeneimpia kansanedustajia. Hän nousi parlamentin alahuoneeseen vuonna 1982, vuosi ennen Brownia.Vuonna 1998 hän joutui lähtemään Blairin hallituksen sosiaaliministerin paikalta, mutta nousi myöhemmin yhdeksi puolueensa vaikutusvaltaisimmista hahmoista. BBC arvelee, että Hartman olisi suosittu monien työväenpuolueen aktiivien keskuudessa, mutta kyselee, millainen olisi laajempi julkinen vastakaiku.

Alistair Darlingia, 56, BBC puolestaan kuvaa luotettavaksi henkilöksi, joka on ollut jatkuvasti hallituksessa vuodesta 1997 asti. Valtiovarainministeriksi hän nousi, kun Brownista tuli Tony Blairin seuraaja vuonna 2007. BBC:n mukaan Darlingilta kuitenkin puuttuu karismaa.

Ed Balls, 43, on pitkään ollut Gordon Brownin läheinen liittolainen. Balls oli Brownin talousneuvonantaja, kun tämä oli valtiovarainministerinä Blairin hallituksessa. Ministeriksi Balls nousi 2007. BBC:n mukaan Ballsilla on kova, kilpailuhenkinen lähestymistapa politiikkaan.

Ed Miliband, 40, on hänkin pitkäaikainen Brownin sisäpiirin jäsen. Hallitukseen hän nousi 2007 ja oli myös kirjoittamassa työväenpuolueen ohjelmaa. Ilmastonmuutos- ja energiaministerinä Milibandin profiili on noussut, mutta ei kuitenkaan yhtä näkyväksi kuin veljensä. BBC myös toteaa, ettei ole tiedossa, haluaako Miliband vielä lähteä puheenjohtajakisaan.

BBC mainitsee mahdollisina ehdokkaina myös 40-vuotiaan terveysministeri Andy Burnhamin ja 48-vuotiaan kansanedustajan ja Blairin entisen avustajan John Cruddasin.