Kokkien kekseliäisyys arvossaan lakon aikana

Elintarvikealan työrmarkkinariita ei ole lamaannuttanut Turun ruokapalvelua. Puuttuvat ainekset on korvattu muilla vaihtoehdoilla ja ruokalistamuutoksin. Seuraavan lakon siirto kahden viikon päähän tuli keittiöväelle helpotuksena.

lakot
Koululaisia ruokalassa.
Pääskyvuoren koulun ruokala.YLE / Ari Welling

Esimerkiksi Pääskyvuoren koulun keittiössä tilanteeseen on sopeuduttu kekseliäisyydellä. Keittiö valmistaa vuorokaudessa noin 1400 annosta ja palvelee neljää koulua ja kahta päiväkotia.

- Toki työtä on tullut vähän lisää, kun kaikkea tilattua tavaraa ei ole saatu. Tilalle on kuitenkin aina tullut jotain muuta. Sitten olemme muutelleet ruokalistaa ja käyttäneet myös vararuoaksi tilattuja elintarvikkeita. Ensimmäiseksi pulaa tuli jauhelihasta, makkarasta ja leikkeleistä, kertoo Turun kaupungin ruokapalvelukeskus Kateringin ruokapalveluesimies Ulla Louhe.

Louheen mukaan esimerkiksi lihatilauksissa tilanne on ollut se, että toimittaja ei ole tiennyt päivän alussa, että tuleeko seuraavana päivänä lihaa vai ei.

- Sitten kun lasti on tullut, niin olemme vasta tienneet, että mitä saamme. Maitotuotteissa pakkaukset ovat muuttuneet myös jonkin verran, Louhe kertoo.

Puurohiutaleita varattu

Elintarvikealan työtaistelutoimia on käyty jo huhtikuusta lähtien. Lakon pitkittyessä saattaa Louheen mukaan hymy hyytyä.

- Sen aika sitten näyttää. Jos edes jotain saamme, niin teemme erilaista ruokaa. Ei lihaakaan aina tarvitse, mutta jos mitään ei tule, niin sitten on huono tilanne. Puurohiutaleita on kyllä varattu, ja sitä sitten teemme, jos muuta ei ole. Proteiinit pitää sitten saada jostain muualta.

Koulujen kesäloman alkaminen helpottaa tilannetta, sillä seuraava lakko uhkaa vasta parin viikon päästä.

Vaikka päiväkotien, vanhainkotien ja sairaaloiden toiminta jatkuu, vähenee ruokittavien suiden määrä selvästi koululaisten kirmatessa lomille.

Lähteet: YLE Turku