Hyppää sisältöön

Kuopiolaissyntyinen Maria Heiskanen on Ruotsin arvostetuin näyttelijä

Viime vuonna hänet palkittiin Ruotsin ”Oscarilla” naispääosaroolisuorituksestaan Maria Larssonina Jan Troellin elokuvassa Ikuistetut hetket. Rooli räätälöitiin nimenomaan Maria Heiskaselle.

Kuva: YLE / Heidi Törnroos

Maria Heiskanen karisti Kuopion pölyt jo 15-vuotiaana ja lähti Helsinkiin teatterilukioon. Hänen läpimurtoroolinsa 21-vuotiaana oli ”Minna” ruotsalaisohjaaja Jan Troellin elokuvassa Il Capitano. Jo siitä roolistaan hänet palkittiin Chicagon kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Tällä hetkellä Heiskasta pidetään Ruotsin arvostetuimpana näyttelijänä, siitä kielii myös viimeisin Guldbagge-palkinto elokuvasta Ikuistetut hetket. Heiskanen näyttelee siinä seitsemän lapsen työläisäitiä, joka löysi valokuvauksesta keinon helpottamaan rankkaa elämäänsä.

Heiskanen on palkittu myös lukuisilla muilla palkinnoilla vuosien mittaan. Palkitseminen on tuonut mukanaan runsaasti työtilaisuuksia etenkin Ruotsissa.

- Palkittu näyttelijä on ikään kuin enemmän olemassa, kuuluu A-kastiin. Olet yhtäkkiä näyttelijä, joka otetaan vakavasti. Mutta tästä ei tietenkään puhuta, niin se vaan on, toteaa Heiskanen.

Ruotsissa annetaan elokuvantekoon enemmän rahaa

Pääaosin näyttelijän työ on Heiskasen mielestä samanlaista kaikkialla. Jokainen haluaa saavuttaa parhaimman mahdollisen taiteellisen tuloksen ryhmänä yhdessä. Suurin valmistautumistyö roolia varten tehdään Maria Heiskasen mukaan kotona.

Hän itse käytti runsaasti aikaa lukemalla kaiken mahdollisen roolihahmostaan valmistautuessaan Maria Larssonin rooliin. Heiskanenn pääsi myös tutkimaan Larssonin mittavaa valokuvatuotantoa ja tutustui roolihahmoonsa tämän kuvien kautta. Erilaista ovat puitteet. Ruotsissa on enemmän rahaa käytettävissä elokuvien tekoon kuin Suomessa ja kulttuuriin satsataan.

Työt pitävät Maria Heiskasen Ruotsissa myös jatkossa. Hän työskentelee parhaillaan Tukholman kaupunginteatterissa. Siitä huolimatta Maria Heiskanen kokee vahvasti olevansa juuriltaan suomalainen ja kuopiolainen. Suomessa hänet nähdään tulevaisuudessa ainakin Hella Wuolijoen elämästä kertovassa elokuvassa.