1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Siili karttaa siistiä pihaa

Jos mielii nähdä piikkipallojen lyllerrystä pihapiirissä, aidanvierustalle kannattaa viritellä lehtikasoja ja antaa pitkän ruohon kasvaa. Liian siistiä pihamaata siili karttaa. Hyvät ruoka-apajat se muistaa.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Siilit ovat heränneet talvipesistään liikkumaan huhtikuun mittaan. Vaihtolämpöinen eläin on hyvin riippuvainen lämpötiloista. Siilillä on ollut tänä talvena hyvät olosuhteet, kun paksu lumipeite on tarjonnut suojaa.

Kesäkuussa poikasia

Nyt siilit etsiskelevät kumppania. Siilinpoikasia on odotettavissa jo kesäkuussa. Siili kantaa poikasiaan kuukauden verran. Tyypillinen poikasmäärä on 3-4 kappaletta. Kesäkuussa pihapiirissä saattaa liikkua äitisiili pienten nyrkinkokoisten karvapallojen kanssa.

Siilillä on oma reviirinsä, joten se ei liikuskele missä tahansa. Mutta jos varta vasten haluaa pihapiiriinsä siilin, kannattaa asetella esiin siilin herkkuja. Luonnossa siili syö hyönteisiä, joskus kasviravintoakin. Siilille voi tarjota jauhelihaa tai silakoita. Siilin on nähty syövän myös pähkinöitä. Mitään suolaista siili ei saa syödä.

Siilejä tavataan Suomessa asutuilla alueilla, mutta ei maaseudulla. Tämä johtuu siitä, että siili ei ole alun perin Suomen eliölajistoon kuuluva eläin, vaan ihminen on tuonut sen maahan 1900-luvun alussa. Siili on rauhoitettu.

Siisti piha ei houkuta

Moni pitää siiliä herttaisena ja haluaa sellaisen pihalleen. Kokkolalainen luontoharrastaja Terho Taarna toteaa, että siilin voi houkutella pihalle hyvällä ruualla. Sen sijaan siilin häätäminen voi olla vaikeampaa, koska rauhoitettua eläintä ei pitäisi lähteä kuljettelemaan. Ehkä pihan pitäminen siistinä, ruohikon ahkera leikkaaminen ja roskien raivaaminen tekevät pihasta niin kliinisen, ettei piilopaikkoja kaipaava eläin sinne uskaltaudu.