Länsi-Hattulassa ei hevin luovuta koulukeskusideasta

Länsi-Hattulassa ollaan tyytymättömiä kunnan aikeisiin lopettaa kaksi koulua, kevytsaneerata kolmas ja jättää uusi koulukeskus rakentamatta länsipuolelle Hattulaa. Alueen yhdistysaktiivit ovat kiukkuisia, mutta eivät heti julista sotaakaan.

Tiina Koskinen entisen Kosken koulun eli Mauri Sariolan koulun pihamaalla. Kuva: YLE / Markku Karvonen

- Toivotaan, että mitään sotaa ei syntyisi. Kyllähän kaikki tietävät, että ne sodanjäljet eivät ole koskaan hyviä, ja niiden korjaamiseen menee paljon aikaa. Tietysti me kovasti yritetään nostaa omalta osaltamme keskustelua esiin siitä, että miten tällä puolella Hattulaa jatkossa voidaan olla ja elää, ja että nämä paikalliset rakenteet säilyisivät, sanoo Kosken koti- ja kouluyhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Koskinen.

Koskinen toivoo, että Länsi-Hattulassa olisi jatkossakin eri-ikäistä väestöä, sillä se on rikkaus.

Hattulan kunta suunnitteli kolmen kyläkoulun tilalle uutta koulukeskusta. Säästöleikkuri kuitenkin ehti väliin, ja nyt valtuustolle esitetään entisen Kosken koulun eli Mauri Sariolan koulun ja Pelkolan koulun lakkauttamista. Nihattulan koulu puolestaan kevytsaneerattaisiin ja se korvaisi koulukeskuksen.

"Ainoa kestävä ratkaisu"

Kosken koti- ja kouluyhdistys, Koski-Hyrvälän kylähdistys ja Etelä-Hattulan maa- ja kotitalousseura sanovat kantanaan, että uuden koulukeskuksen rakentaminen Länsi-Hattulaan kolmen lopetettavan kyläkoulun tilalle on ainoa kestävä ratkaisu.

Mikäli uuden koulun rakentaminen ei pääse heti alkuun nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, yhdistykset katsovat, että nykyisen kouluverkon tulee toimia uuden koulun valmistumiseen saakka. Kyse on samalla myös Koskella toimivista päivähoitopaikoista.

Myös lakkautuksista koituvat säästöt eivät ole kaikkien mielestä laskettu oikein. Eihän esimerkiksi opettajia voi erottaa pelkän koulun lakkauttamisen vuoksi.

Länsi-Hattulassa on vakaa aikomus pyrkiä vaikuttamaan siihen, että uuden koulukeskuksen rakentaminen ei hautautuisi kokonaan.