1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cameron koalitiohallituksen pääministeriksi

Konservatiivijohtaja David Cameron, 43, nousee Britannian pääministeriksi. Cameron sanoi aikovansa muodostaa koalitiohallituksen liberaalidemokraattien kanssa.

Kuva: Ki Price / EPA

Cameron sanoi uskovansa, että tämä on paras tapa saada maahan vahva ja vakaa hallitus. Cameron huomautti, ettei millään puolueella ole parlamenttienemmistöä, ja edessä on kiireellisiä ongelmia, kuten suuri julkisen talouden vaje, syvät sosiaaliset ongelmat sekä uudistusta kaipaava poliittinen järjestelmä.

Cameronin mukaan hän ja liberaalidemokraattien johtaja Nick Clegg haluavat panna syrjään puolueiden väliset erimielisyydet ja työskennellä yhteiseksi hyväksi.

Puolueiden hyväksyntää hallitussovulle odotetaan vielä.

Uutiskanava Sky Newsin ja BBC:n mukaan uudeksi valtiovarainministeriksi on nousemassa 38-vuotias konservatiivi George Osborne. Konservatiivi William Haguesta on puolestaan tulossa ulkoministeri, BBC sanoo. Vahvistamattomia arveluja on myös siitä, että Nick Clegg nousisi varapääministeriksi.

Kuningatar Elisabet pyysi Cameronia hallituksenmuodostajaksi sen jälkeen, kun pääministeri Gordon Brown oli jättänyt eronpyyntönsä.

Työväenpuolue oli Britanniassa vallassa 13 vuotta. Konservatiivit nousivat suurimmaksi puolueeksi viime viikon vaaleissa, mutta eivät saaneet parlamenttiin enemmistöä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama soitti Cameronille ensimmäisenä ulkomaiden johtajana vain hieman sen jälkeen, kun tämä oli ilmoittanut ottaneensa vastaan pääministerin tehtävät.

Brown erosi myös työväenpuolueen johdosta

Brown ilmoitti jättävänsä eronpyyntönsä sen jälkeen, kun työväenpuolueen ja liberaalidemokraattien väliset vallanjako- ja hallitusneuvottelut ovat keskeytyneet. Neuvotteluja käytiin rinnan liberaalien ja konservatiivien neuvottelujen kanssa.

Ilmoittaessaan eroavansa pääministerin virasta Brown ilmoitti myös, että hän eroaa työväenpuolueen johdosta välittömästi. Vielä maanantaina hänen odotettiin jatkavan syyskuun puoluekokoukseen asti.

Hyvästellessään puolueväen Brown sanoi, että työväenpuolueen vaalitappio oli yksin hänen syynsä.

Työväenpuolueen vt. johtajaksi nousee varapuheenjohtaja Harriet Harman.