Tiitisen listan julkisuus ratkeaa tänään

Korkein hallinto-oikeus antaa tänään päätöksensä niin sanotusta Tiitisen listasta. Oikeus ratkaisee, onko suojelupoliisin pakko julkistaa lista vai pidetäänkö se edelleen salassa.

Kotimaa

Tiitisen listalla on tiettävästi 18 suomalaista, joilla arvellaan olleen ainakin jonkinlaisia yhteyksiä entisen Itä-Saksan tiedustelupalveluun Stasiin.

Erään arvion mukaan kyseessä saattaa olla luettelo pelkistä Stasin kiinnostuksen kohteista; toisen käsityksen mukaan joukossa saattaa olla Stasin läheisiäkin yhteistyökumppaneita.

Suojelupoliisi sai listan Länsi-Saksan tiedustelupalvelulta vuonna 1990. Suojelupoliisin silloinen päällikkö Seppo Tiitinen ja silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto katsoivat, ettei lista anna aihetta toimenpiteisiin, ja Tiitinen lukitsi sen kassakaappiinsa.

Listaa on vaatinut oikeusteitse julkisuuteen Nelosen uutisten oikeustoimittaja Susanna Reinboth. Suojelupoliisia asiassa edustanut apulaispäällikkö Petri Knape on kiivaasti vastustanut asiakirjan julkistamista vedoten suojelupoliisin kansainvälisten yhteyksien luottamuksellisuuteen ja valtion turvallisuuden vaarantumiseen.

Helsingin hallinto-oikeus katsoi kaksi vuotta sitten antamassaan ratkaisussa, että Tiitisen lista on julkinen asiakirja ja että siitä tulee luovuttaa jäljenne sitä pyytävälle. Suojelupoliisi valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka siis tänään sanoo tapauksesta lopullisen sanan.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä