Kevät on luontoharrastajan joulu

Toukokuu on luonnolle ja luonnon ystäville tärkeää ja aktiivista aikaa. Luonto herää päivä päivältä, uusia lajeja ilmestyy sekä kasvi- että eläinmaailmaan.

luonto
Biologian opettaja Hannu Tuomisto kiikaroi lintuja Seinäjoen Kyrkösvuorella.
YLE / Olli Koski

Seinäjoen Kyrkösvuoren maasto on monipuolisuudessaan hyvä paikka retkeillä ja tarkkailla kevään etenemistä. Suhteellisen kylmästä toukokuusta huolimatta luonto elää omaan tahtiinsa ja moni laji on jo herännyt.

Biologian opettaja ja Etelä-Pohjanmaan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Tuomisto tunnustaa, että keväällä ei meinaa malttaa olla pois luonnosta. - Joka päivä pitää maastoon päästä. Kyllä tämä on semmonen luontoharrastajan joulu. Joka vuosi se lipuu sormien välistä, mutta yritetään pysyä mukana.

- Tällä hetkellä on hyönteissyöjälintujen ja kahlaajien muutto meneillään. Kirjosieppoja, pajulintuja, metsäkirvisiä alkaa olla jo maastossa. Monenlaista hyönteisruokaa on jo tarjolla, sanoo Tuomisto.

Lintuharrastaja Tuomisto on tarkkaillut omalla pihallaan myös yöperhosia. - Tunnusraitayökkösiä ja kähärämittareita on ainakin ollut liikkeellä. Kasvimaailmassa kukkii tällä hetkellä paju ja raita. Kevätpiippo aloittelee kukintaansa, samoin tupasvilla, joka on tärkeä ravintokasvi metsäkanalinnuille tähän aikaan vuodesta.

Myös sammakoiden kutuaika alkaa olla loppusuoralla. Kyrkösvuoren alueen vetisimmistä suolammikoista löytyy vielä sammakoita, vaikka sammakko on viime vuosina huolestuttavasti vähentynyt koko maassa. Myös rupikonnia voi Kyrkösvuoren maastosta löytää.

Lähteet: YLE Pohjanmaa