Tuusulaan saattaa tulevaisuudessa päästä metrolla

Alustavan suunnitelman mukaan metro kulkisi parin vuosikymmenen sisällä Pasilasta Helsinki-Vantaan lentokentälle ja siitä mahdollisesti Tuusulan keskukseen eli Hyrylään asti. Raskaalla raideliikenteellä mahdollistettaisiin tehokas siirtyminen liityntäliikenteeseen.

Kotimaa
Metro asemalla.
Yle

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman yhteydessä tutkitaan parhaillaan metron mahdollisia laajentumissuuntia.

Yksi selvitettävistä vaihtoehdoista on reitti, joka kulkisi Kampista Töölön ja Meilahden kautta Pasilaan, sieltä edelleen Maunulaan, Jumbon alueelle, lentoasemalle ja lopulta Hyrylään.

Ensimmäinen osa lentokentälle asti kuljettaisiin maan alla ja siitä metron matka Hyrylään jatkuisi maan päällä.

Helsingin seudun liikenteen joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Ville Lehmuskoski toteaa, että vielä on kuitenkin liian aikaista puhua pohjoismetron toteuttamisesta.

– Tässä puhutaan 2020- tai 2030-luvun asiasta, mutta silloin rahoittajina olisivat tietysti kaikki kunnat, joiden alueella metro ulottuu, sekä valtio, Lehmuskoski toteaa.

Vaihtoehtona reitti Viikkiin ja Itäkeskukseen

Metro tai muu raskas raideliikenne mahdollistaa tehokkaan liityntäliikennejärjestelmään siirtymisen. Bussi ei Lehmuskosken mukaan tarjoa riittävää kapasiteettia ja raitiotiejärjestelmäkin on kapasiteetiltaan pienempi ja hitaampi.

– Metro mahdollistaisi sen, että keskustasta saataisiin enemmän bussivapaa. Kokonaisuudesta saataisiin kustannustehokas ja asiakkaita palveleva.

Ensimmäisessä vaiheessa metroa suunnitellaan jatkettavaksi Pasilaan. Tämä yhteys ei kuitenkaan toteudu ellei sille saada jatkoa pohjoiseen tai Viikin suuntaan.

Vaihtoehtona suoraan pohjoiseen kulkevalle metroradalle tutkitaankin reittiä, joka kulkisi Pasilasta Kumpulan kautta Viikkiin ja sieltä Itäkeskukseen nykyiselle metroasemalle.

– Tämä olisi kustannuksiltaan edullisempi ja siksi hyvä vaihtoehto, että se tasaisi kuormaa nykyisellä metrolla ja tekisi sen liikenteen hoitamisesta edullisempaa, Lehmuskoski kertoo.

Lähteet: YLE Helsinki