Saamelaiskulttuurikeskuksesta tuli Sajos

Inarin saamelaiskulttuurikeskuksesta tulee Sajos. Nimi on vanha inarinsaamenkielinen sana, joka tarkoittaa tukikohtaa tai asentopaikkaa, jossa viihdytään tulilla pitempikin aika.

inarinsaame

Inarinsaamelaisen Matti Morottajan tekemä nimiehdotus Sajos on valittu saamelaiskulttuurikeskuksen nimikilpailun voittajaksi. Morottaja saa voittoehdotuksestaan 1 000 euron suuruisen palkinnon.

Avoimella nimikilpailulla haettiin saamelaiskulttuurikeskukselle saamenkielistä, mieluummin pohjois-, inarin- tai koltansaamenkielistä nimeä.

Palkintolautakunnan mielestä nimiehdotuksista Sajos täyttää parhaiten kilpailun säännöissä nimelle asetetut vaatimukset.

Sajos on nimenä lyhyt, iskevä ja helposti mieleenpainuva. Nimi on myös erottuva, neutraali ja tuoreenoloinen, joka ei synnytä harhaanjohtavia assosiaatioita ja jota eivät rasita liian monet käyttöyhteydet.

Sajos on myös helposti eri kielillä lausuttavissa ja luontevasti taivutettavissa. Lisäksi se soveltuu hyvin kansainväliseen ja sähköiseen käyttöön.

Inarinsaamen asiantuntijan Ilmari Mattuksen selvityksen mukaan sajos-nimityksen saa vain sellainen luonnonpaikka, joka täyttää pitempiaikaiselle asentopaikalle asetetut korkeat vaatimukset: sen lähellä tulee olla polttopuita ja vettä, ja paikan pitää olla muutenkin miellyttävä, sopiva ja suojainen, jonne mielellään tulee ja asettuu pitemmäksikin aikaa.

Sajos on myös vanhastaan ollut saamelaisten sosiaalinen areena, jossa he ovat kohdanneet, keskustelleet ajankohtaisista ja tulevistakin asioista ja jopa sopineet niistä sekä lisäksi tehneet yhdessä arkipäiväisiä asioita.

Lähteet: YLE Lappi