1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Lämmin sää kirittää kevään vauhtiin

Loppuviikolle odotettava lämpöaalto herättää kevään kunnolla käyntiin. Liikkeellä on paljon esimerkiksi muuttolintuja ja perhosia. Myös monet kukat kukkivat pian täydessä terässään.

Suruvaippa. Kuva: YLE / Johanna Laine

KYMENLAAKSO Luontoharrastaja Urpo Koponen kertoo, että esimerkiksi perhosia on nyt paljon. Taakse jäänyt ankara pakkas- ja lumitalvi merkitsee rikasta eläin- ja kasvikesää.

- Päiväperhosia on valtavasti. Esimerkiksi sitruunaperhosia, suruvaippoja, ritariperhosia, kangasperhosia ja monia muita tuttuja lajeja on häkellyttäviä määriä.

Viileän kevään päätteeksi äkisti tuleva lämpö herättää myös kukat kukkimaan. Myös vaatimattomampia yöperhosia on paljon.

- Kukkiakin on runsaasti, viikonloppuna kasvit alkavat kukkia, kun lähes hellelukemiin nouseva lämpötila saa kevään räjähtämään silmille.

Lintujen pesintä on myöhässä

Viileä kevät on viivästyttänyt lintujen pesintää selvästi. Urpo Koponen arvioi, että myöhäinen pesintä on toisaalta hyväksi.

- Minulla on neljän kunnan alueella 800 pönttöä. Pikkulintujen pesiminen on viikosta kymmeneen päivään myöhässä.

- Pöllöjä on vaikean talven jälkeen vähän. Pöllöjen poikaset kuoriutuvat toukokuun lopussa, vaikka normaalisti ne ovat olleet lennossa jo siinä vaiheessa, Koponen selventää.

Linnuille voi olla myös eduksi, jos ne pesivät myöhemmin.

- Linnuille tulee enemmän ruokaa, kun luonto ehtii herätä. Petolintujen ravinnoksi kelpaavat myyrät saavat poikueita ja rastaanpoikaset pääsevät lentämään. Ruokaa ja hyönteisiä on paljon tarjolla, Koponen kertoo.

Käärmeiden talvehtiminen onnistui

Urpo Koponen arvioi, että käärmeillä on takanaan 2000-luvun paras talvehtimisvuosi.

- Olen nähnyt talvehtimispaikoilla isoja, monikymmenpäisiä käärmekasoja. Suomessa oli vanhanaikainen kunnon talvi, paljon lunta ja pitkä pakkasjakso. Vetinen eurotalvi on ongelmallisin. Se häiritsee horrostamista erittäin paljon. Leutona talvena käärme voi menehtyä talvipesään vaikka hukkumalla.

Mökkiläisiä Koponen kuitenkin rauhoittelee: omassa lähimaastossa käärmeitä ei pitäisi olla tavanomaisesta poikkeavia määriä.

- Käärmeet ovat paikkauskollisia eläimiä, ne elävät yhden kilometrin säteellä koko elämänsä. Sanon aina, että jos mökkipihassa on käärme, sen voi kuljettaa vaikka ämpärissä pois riittävän kauas. Käärme ei tule takaisin enää koskaan.

- Käärme vain ämpäriin, kansi päälle ja pikkuinen kyyti turvallisemmalle paikalle, neuvoo Koponen.

Arktinen muutto käynnissä

Muuttolintujen arktinen muutto on parhaillaan menossa. Kotkan ulkosaariston läpi lentää neljän viikon aikana yhteensä viisi miljoonaa lintua kohti Luoteis-Siperiaa.

- Arktisen muuton päälajeja ovat kuikkalinnut, kihut, allit ja mustalinnut. Muuttolintujen seassa voi nähdä myös valkoposkihanhia. Arktiseen muuttoon kuuluu paljon myös kahlaajia.

- Jos hyvin käy, linturetkillä nähdään kymmeniä tuhansia lintuja. Huonoimmillaan bongataan vain muutamia satoja yksilöitä.