1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhainkodeissa syödään sopimattomia lääkkeitä

Uuden väitöstutkimuksen mukaan Helsingin vanhainkotien asukkaista kolmannes käyttää sopimattomia lääkkeitä. Sopimattomista lääkkeistä on tutkimuksen mukaan kuitenkin helppo päästä eroon. Tuoreen väitöstutkimuksen aineisto on vuodelta 2003.

Kotimaan uutiset

Kolme yleisintä vanhuksille annettavaa sopimatonta lääkettä ovat liiallinen määrä unilääkettä, kutinaan tarkoitettu lääke sekä virtsainfektioihin käytetty mikrobilääke. Kriteerit sopimattomiksi määritellyille lääkkeille on antanut yhdysvaltalainen asiantuntijapaneeli.

Tutkija Helka Hosia-Randellin mukaan ongelma ratkeaa yksinkertaisilla keinoilla. Sopimattomat lääkkeet voi korvata uusilla, paremmilla ja tehokkaammilla.

Tutkimustieto auttaa virheiden havaitsemisessa. Aiemmin tänä vuonna julkaistu suomalaistutkimus kertoo, että iäkkäiden sopimattomien lääkkeiden käyttöä voidaan vähentää esimerkiksi farmaseutin tai proviisorin tekemän lääkehoidon kokonaisarvioinnin avulla.

D-vitamiinin annostuksessa puutteita

Melko harvat vanhainkodin asukkaat saivat riittävästi D-vitamiinia, vaikka vitamiinien hyödyt ovat nykyisin tiedossa, huomauttaa Hosia-Randell. Hänen mukaansa tilanne on kaikesta huolimatta parempaan päin, koska asiaan on jo kiinnitetty huomiota.

D-vitamiinisuositukset päivitettiin tänä keväänä. Uudet suositukset kaksinkertaistavat sopivan D-vitamiiniannoksen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi