1. yle.fi
  2. Uutiset

Muumi ja punainen pyrstötähti saa ensi-iltansa Cannesissa

Pohjoismaiden ensimmäinen 3D-elokuva Muumi ja punainen pyrstötähti saa ensi-iltansa Cannesin elokuvafestivaaleilla perjantaina. Elokuva on toinen 1970- ja 80-luvun vaihteessa tehtyyn puolalaiseen animaatiosarjaan perustuvista suomalaisista animaatioelokuvista. Jo alkuperäistä muumisarjaa tehdessä tavoiteltiin kolmiulotteista vaikutelmaa.

kulttuuri
Muumi ja punainen pyrstötähti -animaatioelokuvan kohtaus. Muumipeikko ja Nipsu laivan kannella myrskyssä.
Oy Filmkompaniet Alpha Ab

Elokuva perustuu alkuperäismateriaaliin, jossa Tove Jansson oli itse taiteellisesti mukana, kertoo Muumi ja punainen pyrstötähti -elokuvan tuottaja Tom Carpelan.

- Toven visio oli, että hahmot olisivat mahdollisimman kolmiulotteisia. Esimerkiksi muumipeikot ja muut hahmot tehtiin puolipyöreiksi, niin että ne olivat puolikkaita edestä ja takaa, vasemmalta ja oikealta. Nyt teknisen kehityksen kuljettua eteenpäin visio voidaan toteuttaa vielä paremmin.

Muumi ja punainen pyrstötähti -3D-elokuva on herättänyt maailmalla suurta kiinnostusta. Carpelanin mukaan muumit ollaan ottamassa laajaan elokuvateatterilevitykseen muun muassa Iso-Britanniassa, jonne on yleensä hyvin vaikea myydä animaatioita. Muista 3D-elokuvista poiketen Muumi ja punainen pyrstötähti sopii myös pienille lapsille.

Levittäjät ovat tällä hetkellä kiinnostuneita nimenomaan 3D-elokuvista, kertoo Carpelan.

- 3D on monelle levittäjälle perusedellytys, että he kiinnostuvat elokuvasta. Markkinatilanne on muuttunut täysin vuoden vaihteen jälkeen. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että tekniikan sijaan sisällön täytyy olla ensisijainen asia, Carpelan sanoo.

Muumi ja punainen pyrstötähti nähdään Suomen elokuvateattereissa elokuussa 2010.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jenni-Maarit Koponen

Lue seuraavaksi