1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Terveystutkimukset joutuvat eettiseen syyniin

Eettinen toimikunta punnitsee jatkossa etukäteen kaikki terveystietoa kartuttavat tutkimukset, mikäli hallituksen tämänpäiväinen lakiesitys toteutuu. Muutos toisi eettisen arvioinnin piiriin myös ravitsemustutkimuksen ja liikuntalääketieteellisen tutkimuksen.

Talous

Nykyinen laki velvoittaa eettiseen syyniin vain lääketieteelliset tutkimukset ennen tutkimusluvan heltiämistä. Etukäteisarviointia on laajentamisen lisäksi tarkoitus keskittää, jotta hakemusten käsittely nopeutuisi ja yhdenmukaistuisi.

Arviointi aiotaan keskittää alueellisesti noin viidelle eettiselle toimikunnalle, jotka tulevat yliopistollisten sairaaloiden yhteyteen. Nykyisin kaikki sairaanhoitopiirit tekevät eettistä arviointia.

Valtakunnallinen taho vastaisi ohjauksesta

Suomeen on määrä perustaa uusi valtakunnallinen tutkimuseettinen toimikunta. Sen tehtävänä olisi punnita kliinisten lääketutkimusten luvat. Lisäksi se ohjastaisi ja valvoisi alueellisten toimikuntien päätöksentekoa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päättäisi tutkimusluvasta silloin, kun hakemus koskisi usean kunnan tai yksityisen sektorin terveys- tai sosiaalihuollon asiakastietojen käyttöä.

Hallitus sopi lakimuutoksen sisällöstä tänään keskiviikkona. Eduskunta saanee ehdotuksen käsiteltäväkseen ensi perjantaina. Lain on määrä tulla voimaan lokakuussa 2010.

Lähteet: YLE Uutiset