Supo pohtii Stasi-aineiston julkistamista

Suojelupoliisin päällikkö Ilkka Salmi on tyytyväinen korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n päätökseen, ettei ns. Tiitisen listaa tarvitse julkistaa. KHO:n päätöstä arvioidessaan Salmi yllätti sanomalla, että Supo pohtii Stasi-aineiston julkistamista tutkijoiden käyttöön.

Kotimaa
Suojelupoliisin johtaja Ilkka Salmi
Suojelupoliisin johtaja Ilkka SalmiYLE

Tiitisen listalla on 18 suomalaisen nimet, joilla epäillään olleen yhteyksiä entisen Itä-Saksan tiedustelupalveluun Stasiin.

- Meidän Stasiin liittyvää lähihistoriaa kokonaisuutena on syytä tarkastella jossain vaiheessa. Meidän on syytä miettiä, miten me voimme tehdä sen lähitulevaisuudessa, Salmi sanoi.

Stasi-aineisto on määrätty pidettäväksi salassa vuoteen 2050.

Salmen mielestä KHO:n päätös varmistaa, että jatkossakin Supolla on mahdollisuus tietojen vaihtoon ulkomaalaisten kumppanien kanssa.

-Toiseksi täytyy sanoa, että tämä on selkeästi Suomen ja suomalaisten turvallisuusetu, Salmi arvioi.

Mäenpää arvostelee salaamispäätöstä

Julkisuuslakiasiantuntija arvostelee KHO:n salaamispäätöstä.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan Tiitisen listan julkistaminen ei olisi vaarantanut Suomen kansainvälisiä suhteita.

- Perusteluissa mennään kokonaan Supon kannanoton taakse. Tuntuu siltä, että korkein hallinto-oikeus ei ole itse arvioinut, mitkä riskit todellisuudessa ovat. Päätöksessä viitataan valtion turvallisuuteen, mutta voi kysyä, onko 20 vuoden takainen nimilista kovinkaan suuri valtion turvallisuusriski? Mäenpää arvioi.

Lähteet: YLE Uutiset