KHO: Tiitisen lista pysyy salaisena

Korkein hallinto-oikeus ei vaadi suojelupoliisia julkistamaan ns. Tiitisen listaa. Listalla on 18 suomalaisen nimet, joilla epäillään olleen yhteyksiä entisen Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin. Suojelupoliisi on tyytyväinen päätökseen. Listaa pyytänyt Nelosen toimittaja on puolestaan hyvin pettynyt.

Kotimaa
Mappeja ja asiakirjoja hyllyissä.
YLE

Suojelupoliisissa ollaan tyytyväisiä siitä, että Tiitisen lista pysyy salaisessa kassakaapissa.

- Olemme hyvin tyytyväisiä korkeimman hallinto-oikeuden tekemään ratkaisuun. Uskoimme, ettei KHO vaadi meitä julkistamaan Tiitisen listaa, totesi suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara YLE Uutisille.

- Olen hyvin pettynyt KHO:n päätökseen. Näyttää siltä, että korkein hallinto-oikeus ymmärtää hyvin suojelupoliisin salailuintressejä. Käsittääkseni suojelupoliisi ei ole milloinkaan hävinnyt korkeimmassa hallinto-oikeudessa asiakirjojen julkisuuteen liittyviä kiistoja. On mahdotonta taistella korkeimmassa hallinto-oikeudessa Supon salailupolitiikkaa vastaan, sanoo listan julkistamista vaatinut Nelosen toimittaja Susanna Reinboth.

KHO: Julkistaminen vaikeuttaisi Supon kv-toimintaa

Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen ratkaisun mukaan luottamuksellisen tiedon julkistaminen voi vaikuttaa kielteisesti suojelupoliisin kansainvälisten yhteistyötahojen halukkuuteen luovuttaa jatkossa Supolle tiedustelutietoja. Tiitisen listan asiakirjassa, jonka suojelupoliisi sai Saksasta vuonna 1990, on lyhyt johdanto-osa sekä luettelo henkilöistä, joilla uskotaan olleen yhteyksiä entisen Itä-Saksan turvallisuuspalvelu Stasiin.

KHO kumosi keskiviikkona Helsingin hallinto-oikeuden vuonna 2008 tekemän päätöksen, jolla suojelupoliisi velvoitettiin luovuttamaan kopio listasta toimittaja Reinbothille.

Helsingin hallinto-oikeus linjasi vuonna 2008, että tiedon antaminen asiakirjasta ei vaaranna valtion turvallisuutta, koska sen luovuttanut maa ei nimenomaisesti ollut kieltänyt julkaisemista eikä julkaiseminen ajan kulumisen vuoksi olisi vahingoittanut Supon kansainvälisiä toimintaedellytyksiä.

Korkein hallinto-oikeus puolestaan "pitää selvitettynä, että mainitun tiedonvaihdon on toiminnan erityisluonteen vuoksi ollut tarkoitus olla luottamuksellista."

Supo ei ole kysynyt lupaa Saksasta julkistamisasiassa

Myös suojelupoliisi on perustellut Tiitisen listan salaamista kansainvälisen yhteistyön vaikeutumisella. Suojelupoliisi ei kuitenkaan ole edes kysynyt Saksasta lupaa Tiitisen listan julkistamiseen.

Korkeimman hallinto-oikeuden suullisessa käsittelyssä Tiitisen listaa pyytänyt Nelosen uutisten toimittaja Susanna Reinboth kysyi suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knapelta, onko Supo kysynyt listan julkaisuun lupaa Saksasta. Istunnossa kävi ilmi, ettei Supo ole kysynyt Saksasta lupaa nimen omaan Tiitisen listan julkaisusta. Nelosen uutisten toimittaja epäili, ettei lupaa ole kysytty, koska Supo ei olisi halunnut kuulla vastausta, jonka mukaan listan saisi julkaista.

Presidentti Mauno Koivisto on lausunut aiemmin, että listan voisi julkaista. Myös Saksan Helsingin-suurlähettiläs on todennut lehtihaastattelussa, että listan julkistaminen on suomalaisten oma asia. Suojelupoliisi ei listaa ole halunnut julkistaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen