1. yle.fi
  2. Uutiset

Professori: Tiitisen listan salauksella suojellaan henkilöitä

Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Seppo Hentilä uskoo, että Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä sallia ns. Tiitisen listan salassapito haluttiin suojella listalla olevia henkilöitä. KHO:n päätöksen perusteluissa ei mainita suojelua.

Kotimaan uutiset

Ylen Aamu-tv:n haastattelussa Hentilä sanoi olevansa varma siitä, että myös henkilöiden mustamaalauksen välttäminen vaikutti KHO:n päätökseen, jonka mukaa suojelupoliisin ei tarvitse luovuttaa listaa sitä vaatineelle toimittajalle. Hentilä muistuttaa, että suojelupoliisin entinen johtaja Seppo Tiitinen on aikaisemmin varoittanut noitavainoista, jos lista julkistetaan.

Hentilä sanoo, että listalla on varmasti sellaisia henkilöitä, jotka olisivat joutuneet kärsimään listan julkistamisesta. Kyseessä on entisen Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin vihjelista henkilöistä, joista Stasi on ollut kiinnostunut ja joiden kanssa käydyistä keskusteluista Stasi on raportoinut. Hentilän mukaan listatut henkilöt eivät välttämättä itse tiedä olleensa missään tekemisissä Stasin kanssa.

- He ovat osittain nyt Stasin uhreja sillä tavalla, että Stasi on heistä heidän tietämättään raportoinut ja nämä raportit ovat jääneet Stasin arkistoon ja sieltä Länsi-Saksan viranomaiset ovat nämä löytäneet ja varoittaneet suojelupoliisia, että tällaisia suomalaisnimiä sieltä on löytynyt, sanoo Hentilä.

KHO:n päätöksen perusteluissa todetaan, että listan julkistaminen voisi haitata suojelupoliisin kansainvälistä yhteistyötä tulevaisuudessa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi