1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opinnäytteet

Kunnianhimoiset käsityöt esillä Pikisaaressa

Oulun seudun ammattiopiston ompelijoiden ja artesaanien näyttely avattiin tiistaina Pikisaaressa ja kaupunginkirjastossa. Pikisaaressa on esillä valmistuvien opinnäytetöitä ja kirjastossa opinnäytteiden lisäksi harjoitustöitä korualan opiskelijoilta.

Kuva: YLE / Esa Viippola

Monissa töissä inspiraatiota on haettu ulkomaisten esikuvien avulla. Puuosaston töiden esikuvina ovat olleet suunnittelijat muun muassa Italiasta, Saksasta, Turkista ja Kanadasta. Näytteillä on töitä tarjoiluvaunusta pöytiin ja sänkyihin. Suurin osa töistä tehtiin tuotepariperiaatteella, jossa jo olemassa olevasta teoksesta etsittiin inspiraatiota omaan työhön. Teemu Pyykkösen työ oli italialaisen Carlo Mollinon ruokapöytään perustuva kahvipöytä.

- Esikuva voi olla arkkitehti, sisustussuunnittelija tai joku muu. Yhteneväisyys voi olla materiaalissa tai toiminnallisuudessa, tai sitten kyseessä voi olla vastakohtapari, Pyykkönen summaa.

Restauroijat ovat ahertaneet restaurointisuunnitelmien, vauriokartoitusten ja historiaselvitysten parissa. Muista poiketen teokset eivät ole paikan päällä, sillä tämän vuoden lopputyöt ovat kaikki olleet suurempia projekteja. Vanhoja rakennuksia on korjattu tänä keväänä Pudasjärveä myöten.

Kangaspuita ja nykytaidetta

Tekstiilialan opiskelijat tekivät arkielämän taidetta kangaspuilla. Valitsemansa taiteilijan tai taideteoksen innoittamana valmiiksi on saatu liinoja, verhoja ja mattoja. Armi Jokitalon kolmen taiteilijan inspiroimaan kaitaliinaan kudottiin mukaan jopa kierrätysmetallia.

- Kyllä nämä ovat silti enemmän käyttötavaroita, vakuuttaa Jokitalo.

Pukuompelun opiskelijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet työnsä oman valinnan mukaan. Opinnäytetyönäyttelyyn päätyi kaikkea juhlapuvuista kierrätysmateriaaleista tehtyihin arkivaatteisiin.

Vaatetusalalla teemoina olivat taidehistoria ja nykytaide. Esillä olevien mallistojen ja asukokonaisuuksien lähtökohtina ovat olleet ajanjaksot keskiajasta nykyaikaan. Historiasta ja nykytaiteesta haetun inspiraation voimin näyttelyyn on luotu muun muassa kierrätysmateriaaleista tehty nahkatakki ja surrealismiin pohjaava kokonainen mallisto.

Pukuompelijoiden ja artesaanien opinnäytetöitä voi ihailla Pikisaaressa ja kaupunginkirjastolla toukokuun 25. päivään saakka.